Tartumaa maasikakasvatajate tööjõumure pole lahendust leidnud (11)

Janno Zõbin
, ajakirjanik
Copy
Loodus ei oota. Paavo Otsuse kasvuhoones on maasikad küll juba valmis, kuid töödega ollakse jännis, sest töökäsi napib.
Loodus ei oota. Paavo Otsuse kasvuhoones on maasikad küll juba valmis, kuid töödega ollakse jännis, sest töökäsi napib. Foto: Margus Ansu

Vaidlused Eesti maasikate ja Ukraina tööjõu üle on olnud tulised ega paista lõppevat ka pärast korje lõppu. Ent milline on Tartumaa maasikakasvatajate olukord praegu, kuidas nad oma probleemid lahendavad ja kes marjad põllult ära korjavad?

«Tänase päeva seisuga ei ole meil olemas sada protsenti tööjõudu. Oleme natuke maas istutamistööde ja rohimisega, samas hakkasime kasvuhoonetest juba marju korjama. Ajame tegelikult saba taga,» tunnistas Tartumaal Kastre vallas tegutsev maasikakasvataja Paavo Otsus.

Peamine põhjus, miks graafikust maas ollakse, on kinnised piirid. See, et ei saa kasutada välismaalasi, kes eelmistel aastatel on teinud ära lõviosa tööst. Mullu töötas Otsuse põldudel ligi sada inimest, korraga oli kohal 60–70. Enamik neist olid siia tööle tulnud Moldovast ja Ukrainast. Praegu on abis kaheksa välismaalast, kes jõudsid Eestisse enne eriolukorra algust.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles