Mart Reiniku kooli õpilaste raamat «Parim ajaviide» pälvis presidendilt tunnustuse

Copy
Katarina Elise Ploom ja Gerda-Marleen Pärli õnnelikena presidendi roosiaias.
Katarina Elise Ploom ja Gerda-Marleen Pärli õnnelikena presidendi roosiaias. Foto: Erakogu

Mart Reiniku kooli õpilased Katarina Elise Ploom ja Gerda-Marleen Pärli koostasid koolitööd tehes tegevusraamatu «Parim ajaviide», mis pälvis üleriigilisel konkursil «Lastega ja lastele» tunnustusauhinna ning koos sellega presidendi ja õiguskantsleri tänukirja.

Raamatu idee tuli Katarina Elisel ja Gerda-Marleenil möödunud sügisel, kui koolis oli vaja leida teema loovtööle. Toona kaheksanda klassi tüdrukud olid varem kokku puutunud heategevuse ja vabatahtliku tööga ning nende soov oli aidata haigeid lapsi. Sündis mõte raamatust, mis oleks täis põnevaid ülesandeid ning sobiks 5- kuni 12-aastastele.

Kui algul oli tüdrukute eesmärk vaid koolitöö ära teha, siis tegevuse käigus hakkas projekt aina kasvama ja otsekui oma elu elama. Katarina Elise joonistas sellele muudkui ülesandeid ja tegi kõik algul paberile. Aga siis sai laenatud digitaalne graafikalaud.

Katarina Elise isa Raul Ploom meenutas, et nii sai pildid otse arvutisse. «Seejärel tuli otsida kujundaja ning kui raamat oli kujundatud, lasime Tallinnas esimese tiraaži ära ka trükkida,» rääkis ta. «Koolitöö hakkas lõpuks juba natuke rahakoti peale ...»

Õnneks toetas 106-leheküljelise raamatu väljaandmist Tartu ettevõtlike daamide assotsiatsioon.

Katarina Elise enda väitel polnud raamatusse ülesannete väljamõtlemine sugugi keeruline. «Umbes kuu ajaga panime sisu kokku, Gerda tegi Exceliga ristsõnu,» kirjeldas ta. 

Põnev raamat noorematele koolilastele, mille koostasid Mart Reiniku kooli õpilased Katarina Elise Ploom ja Gerda-Marleen Pärli.
Põnev raamat noorematele koolilastele, mille koostasid Mart Reiniku kooli õpilased Katarina Elise Ploom ja Gerda-Marleen Pärli. Foto: erakogu

Lisaks «värvi ise» piltidele on raamatus veel labürindid, sudokud, sõnarägastikud, numbripildid, sassis sõnad, salakirjad ja palju muud.

Nagu öeldud, plaanisid tüdrukud algul teha seda vaid haigetele lastele, aga siis mõtlesid, et miks mitte kõigile. Nad lõid ka Facebookis lehe Tegevusraamat Parim Ajaviide.

«Selle kõige vastu on nüüd päris suur huvi tekkinud, mis pärast mu «Terevisioonis» esinemist kasvas veelgi,» rääkis Katarina Elise. «Oleme saanud väga positiivset vastukaja. Lapsevanemad on saatnud tänuks mõnikord pildi, kus nende laps lahendab raamatu ülesandeid.»

Ülemöödunud nädalal käisid Katarina Elise Ploom ja Gerda-Marleen Pärli presidendi vastuvõtul. «Kui Gerda mulle helistas ja ütles, et oleme kutsutud presidendi roosiaeda, siis see tundus ikka nii suur asi,» õhkas Katarina.

Tüdrukute raamatust saab täpsemalt kuulda ka täna ehk  1. juuni õhtul kell 20.30 ETV saates «Lastega ja lastele». Ka tüdrukud ise vaatavad nüüd raamatule uhke tundega. «See jääb eluks ajaks meelde,» arvavad nad.

Tänavu sügiseks peaks raamatule valmima teinegi osa. «Nüüd on juba natukene raskem uusi ideid välja mõelda. Me ei võta midagi internetist. Kõik peab olema originaalne,» sõnas Katarina Elise Ploom.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles