Jaani kirikusse lisandus uusi korda tehtud keskaegseid katkuepideemia meenutuseks valminud terrakotaskulptuure

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Eve Alttoa kinnitas reedel Jaani kirikus riiulile skulptuurseid päid ja poolfiguure.
Eve Alttoa kinnitas reedel Jaani kirikus riiulile skulptuurseid päid ja poolfiguure. Foto: Sille Annuk

Tartu Jaani kirikus leidsid neil päevil vaatamiseks koha 19 keskaegset skulptuuri, mille on sajanditega kogunenud saastast puhastanud ja konserveerinud meile ja järeltulevatele põlvkondadele imetlemiseks nende haruldaste kunstiteoste uurija Eve Alttoa. Kümne terrakotapea ja üheksa poolskulptuuri kordategemine on tema viimase kolme aasta töö.

Eve Alttoa oleks saanud sama koguse unikaalseid, savist ükshaaval välja lõigatud päid ja figuure võibolla aastakese varem kirikusse riiulile avalikuks vaatamiseks välja panna, kuid vahepeal käis majas, kus asub tema töökoda, remont. «Pidin kõik kinni katma-pakkima ning hiljem hoopis töökoda ja hoidlat restaureerima,» selgitas ta.

Üks kirikusse riiulile äsja vaatamiseks seatud pea on tehtud 14. sajandi kolmandal veerandil selliselt, et ta suu on poikvel ja paistab justkui hambaid.
Üks kirikusse riiulile äsja vaatamiseks seatud pea on tehtud 14. sajandi kolmandal veerandil selliselt, et ta suu on poikvel ja paistab justkui hambaid. Foto: Sille Annuk

Puhastamine ja konserveerimine jätkub.

Miks oli aga omal ajal tarvis Jaani kirikule kinnitada algselt umbes 2000 erinevaid inimesi kujutavat skulptuuri? Praeguse koroonaviiruse võidukäigu ajal on paslik meenutada Jaani kirikut aastakümneid uurinud Kaur Alttoa argumenteeritud oletust, et see on seotud maailma ja sealhulgas Liivimaad tabanud katkuepideemiaga. Kaur Alttoa on Eve Alttoa abikaasa.

Kõigest sellest saab rohkem lugeda 1. juuni Tartu Postimehest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles