Peep Peterson: nõuan ausaid maasikaid!

Peep Peterson
, ametiühingute keskliidu esimees
Copy
Peep Peterson
Peep Peterson Foto: Urmas Luik

Poliitiliselt kuumutatud maasikasõjast tuleb juba ka häid sõnumeid. Üks ja teine maasikakasvataja on oma tööväe kokku saanud ja inimeste huvi maasikakorjamisel käsi punaseks teha näib olevat kasvanud.

Maasikasõja olemusest sotti saamine võttis mul tükk aega aega. Ma ei mõistnud, miks tööjõuga kimpus olevad tööandjad oma töökohti nii negatiivsena reklaamivad, justkui tahakski maasikad põllule jätta, peaasi, et eestlase käsi neid ei puutuks. Olen nüüdseks lugenud kümneid artikleid ja kildhaaval mosaiiki kokku pannud. Korduma kippuvad faktid maasikakasvatajate endi suust: 12-tunnine tööpäev ja töötamine nädalavahetustel, palk sõltuvalt piirkonnast 700 ja 1200 vahel, sagedamini mainitud 1000 eurot.

Ja otsisingi välja kalkulaatori, millega olen juba 20 aastat aidanud töötajail palgaarvutusi teha. Nagu ikka, on oluline mõista, milliste tundidega millist palka teenitakse. Missugused on tulemused?

  1. Kui olla põllul 12 tundi seitsmel päeval nädalas, teeb see 84 tundi, üle kahe korra rohkem tervislikust normist. Ma ei saaks oma pojale sellist tööd soovitada, ise ka ei jaksaks.
  2. Kui selline «töötahe» toob ukrainlasele 1000 eurot brutopalka, on normaja palk tagasiarvutatult ja ületunnitasu reegleid arvestades 400 eurot. Palga alammäär on 584 eurot.
  3. Kui tükipalk vastaks miinimumpalga tasemele, piisaks 1000 euro teenimiseks viie 12-tunnise tööpäeva tegemisest nädalas (60 tundi on ikkagi üle normi, aga selline töökus pole eestlastele võõras) ja saaks vähemalt nädalavahetuse anda taastumiseks ning ämma juubelil käimiseks. Ka tükitasu hind muutub ületöö tingimustes poolteisekordseks!

Millised järeldused teen meediakajastustest ja oma arvutustest?

  1. Seadus kehtib ühtmoodi kõigile Eestis tegutsevaile tööandjaile ja töötajaile. iVälistöötajael on oma õigustest halvem ülevaade ja ka õigusi kaitsta on palju keerulisem (avalduse keelenõue või õigusabi kättesaadavus). Tahan mõelda maasikakasvatajatest hästi ja välistan võimaluse, et välistööjõudu eelistatakse kohalikele nende õigusliku kaitsetuse tõttu.
  2. Me ei pea välistööjõudu tõrjuma, aga hoidma turul korda ja palgataset, mis on seaduslik ja võimaldab ka kohalikul inimesel pakkumises osaleda. Soome sotsist peaminister Sanna Marin ütles intervjuus, et töötingimused on neile pühad ja palgadumpingut välistööjõu väärkohtlemisega nad turule ei luba.
  3. Kõik põllumehed ei ole seadusvõõrad. Vastupidi, aga neil tuleb oma maasikad maha müüa nende teistega samal turul. Need teised aga, kes kiidetavasse gruppi ei kuulu, on turu ausa põllumehe jaoks ära rikkunud, muutnud sektori sõltuvaks Schengeni piiri avatusest ja vähendanud Eesti toidujulgeolekut. Suvel Tartu turule maasikajahile minnes tahan osta ausa kauba märgisega maasikaid, mille puhul tean, et korjajale on makstud Eesti reeglite järgi.
  4. Välistööjõu ja ka kohalike aus ja väärikas kohtlemine on Eesti riigi auasi, mille nimel tuleb riigikogus jura jätta ja asuda normaalsele koostööle parteisildist sõltumata. Kas põllumehed on valmis sõlmima väärika palga kokkuleppe, nagu Soomes? Kas riigikogu annab tööinspektsioonile lisaraha töötingimuste kontrolliks maasikapõldudel?
  5. Eesti töötajat halvustavad isendid põllumeeste hulgas on kõiki ära tüüdanud, sektoril tuleb leida ja ette lükata uued ning tasakaalukama sõnaga eestkõnelejad.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles