Kultuuri lühiuudised

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Märt-Matis Lill 
Märt-Matis Lill Foto: Tairo Lutter

Folgiklubi õhtul käib vestlus helilooja Märt-Matis Lillega

Tartu folgiklubi kutsub 28. mail kell 19 kultuuripoodi tARTu, mis tegutseb Aparaaditehases, vestlema helilooja Märt-Matis Lille. Jutuajamist saavad huvilised otseülekandes vaadata folgiklubi Facebooki-lehel.

Klubi teatel on Märt-Matis Lille muusikale iseloomulik minimaalne stiil, mütoloogilised alltekstid, sonoristlik kõlakäsitlus, hingav vormikujundus ning arhailiste ja Ida kultuuride mõju. Sageli põimuvad tema muusikaga luuletekstid, paljud teosed on inspireeritud poeetilistest kujutlustest.

Märt-Matis Lill on pälvinud Heino Elleri nimelise loomingupreemia (2004) ja Eesti muusikanõukogu heliloomingupreemia (2018). Tema viimase aja olulisemate loominguliste ettevõtmiste hulka kuuluvad ooper «Tulleminek» (Vanemuise lavastusena Sadamateatris 2017), mis sai Eesti teatriliidu muusikaauhinna, ning eepiline muusikalavastus «Suidsusannasümfoonia», mis tuli publiku ette mullu augusti algul Mooste folgikojas. TPM

Lapsepõlvest meelde jäänud väljendid kujunesid näituseks

ERMi sõprade seltsi aastaraamat
ERMi sõprade seltsi aastaraamat Foto: Repro

Gertrud Kinna avas esmaspäeval huvitava ajalooga hoones Lai 36 isikunäituse «Kodeeritud mälupildid».

«Praeguse olukorra kirjeldamiseks ühiskonnas sobib hästi vanasõna «Üheksa korda mõõda, üks kord lõika», mille ajakohastatud versioon oleks «Tark ei torma!». Õnneks olen mõõtnud rohkem kui lõiganud, kuna minu isikunäitus sai alguse juba 2018. aasta lõpus,» tutvustas ta väljapanekut. «Tänaseks olen jõudnud näituse idee siduda kõrgema kunstikooli Pallas skulptuurieriala diplomitööga.»

Väljapaneku keskmeks on Gertrud Kinnale lapsepõlvest meelde jäänud väljendid ja vanasõnad. «Läbi huumori ja kriitikaprisma toon tagasi loodud mälestused ning seon need füüsiliste objektidega,» lisas ta.

Näitus sobib igas vanuses vaatajale, eriti aga kõigile neile, kes on mõlgutanud mõtteid vanasõnade olemuse ja sisu üle. Vaadata saab 21. juunini esmaspäevast laupäevani kell 10–20, kui kokku leppida meiliaadressil gertrudkinna92@gmail.com või tel 5887 5361. TPM

Trükist tuli ERMi sõprade seltsi aastaraamat

Valminud on ERMi sõprade seltsi aastaraamatu «Lee» 26. number (pildil). Avaartikli «Laps on laast vanemate küljest» on kirjutanud seltsi juhatuse esimees Tanel Linnus, kelle vanaisa Ferdinand Linnus oli Eesti esimene etnoloogiadoktor ja kunagise Eesti Rahva Muuseumi direktor (1929–1941). Rohkem kui 170 leheküljel on mitmeteistkümne artikli hulgas ka korralik fotovalik.

Aastaraamatu koostaja Sirje Madissoni teatel ei ole seltsi liikmetel sellel kevadel võimalik aastakoosolekule kokku tulla. «Lee» huvilised võivad uut trükist küsida ERMist seltsi ruumist. TPM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles