Tartu loodusmajas õitsenud taim ajas kohale turvafirma

Lenel Karu
, reporter
Copy
Tartu loodusmajas avas möödunud nädalal oma õied öökuninganna, mille tõttu läks kogu maja mitu korda häire alla.
Tartu loodusmajas avas möödunud nädalal oma õied öökuninganna, mille tõttu läks kogu maja mitu korda häire alla. Foto: Signe Söömer

Tartu loodusmaja tähistas eelmisel nädalal enda eriolukorrajärgset avamist taimede lummuse nädalaga ning ootamatult hakkas õitsema ka uhke öökuninganna ehk suureõieline kuukaktus ning tema sugulane ööprintsess ehk tiivuline kuukaktus. Igal kevadel on see oodatud sündmus, sest öökuninganna õied avanevad ainult üheks ööks. Eelmisel nädalal puhkes lausa kolm õit ühel ööl korraga, mis pani häiret andma maja turvasüsteemi ning kohale tuli ka G4Si patrull.

Kuigi maja turvasüsteem andis järjest mitu korda häiret, pealtnäha majas mingisugust liikumist ei toimunud. Peale pikka liikumisandurite andmete analüüsimist ja mõistatamist selgus, et öökuninganna õie puhkemine ja selle õielehtede liikumine oli majas vallandanud häire.

Loodusmaja haldusjuhi Andres Aedviiru sõnul ei ole sellist asja enne ette tulnud, et maja taimed ülemeelikuks muutudes korduvalt maja turvasüsteemi häiret põhjustaks. Tavaliselt on ülemeelikus tujus pigem huvikooli lapsed ja loomatoas elavad loomad. «Loodame, et printsess käitub oma peagi saabuval tähtpäeval viisakamalt ja puudub vajadus kaktuse korrale kutsumiseks patrulliga,» lausus haldusjuht muhelevalt.

Tartu loodusmaja talveaeda ja selle õisi saab vaadata maikuus E–R 12–16 ja alates juunikuust T–R 10–18, L 11–16.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles