Tartu mänguasjamuuseumis saab näha haruldast tuletõrjeautot

Lenel Karu
, reporter
Copy
Tartu mänguasjamuuseumis näeb homsest haruldast tuletõrjeautot.
Tartu mänguasjamuuseumis näeb homsest haruldast tuletõrjeautot. Foto: Erakogu

Homsest avatakse Tartu mänguasjamuuseumis näitus «Jäägem lasteks! Fisher-Price’i 90 aastat», mille värvikireva väljapanekuga tähistatakse väikelastele arendavaid mänguasju tootva firma Fisher-Price ümmargust sünnipäeva.

Vanim ja põnevaim ese on puust tuletõrjeauto Looky Fire Truck 1950. aastate algusest. Masin pärineb Tartu ülikooli külalisprofessorilt William Simonsilt annetusena saadud lapsepõlvemänguasjade kogust ning sellega mängisid William ja tema õde seitsmekümne aasta eest Ameerikas Wisconsinis elades.

Muuseumi direktor Triin Vaaro sõnutsi on mänguasjamuuseum viimastel aastatel keskendunud sellele, et pakkuda väikelastega peredele erinevaid tegutsemisvõimalusi. «Kevadel avatud arendavale näitusele «Sipsik seikleb» lisandub nüüd veel üks väljapanek, kus lapsed saavad käed külge panna. Lapsevanemad saavad aga näituselt kindlasti nii mõnegi hea idee, kuidas mängu ja mänguasjadega oma lapse arengut toetada,» lisas Triin Vaaro.

Väljapaneku juurde kuulub väike mänguala ja muuseumipoodki on selle näituse ajaks saanud täiendust Fisher-Price'i mänguasjadega. Näitus on sündinud koostöös Rimonne Balticuga, kes varasema koostöö eest mänguasjamuuseumiga pälvis sel aastal kultuuriministeeriumi tunnustusena kultuurisõbra aunimetuse.

Mänguasjamuuseum asub Tartu vanalinnas Lutsu tänaval. Muuseumi põhimaja näitused on aasta ringi avatud kolmapäevast pühapäevani kell 11–18.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles