Maasikakasvatajate mure hakkab kajastuma eestimaise marja hinnas (40)

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Marimarta maasikapõllul käib praegu usin istutamine. Traktori järel veetaval kärul lebavad kõhuli viis töölist, kes maasikataimi mulda pikivad. Vasakult teine istutaja on talu perenaine Janika Lindsalu.
 eili arula
Marimarta maasikapõllul käib praegu usin istutamine. Traktori järel veetaval kärul lebavad kõhuli viis töölist, kes maasikataimi mulda pikivad. Vasakult teine istutaja on talu perenaine Janika Lindsalu. eili arula Foto: Eili Arula

Jõgeva-Mustvee maantee ääres Koimulas laiub laiade kiletatud peenardega kuuehektarine põld, kus neil päevil veereb teokäigul sinine traktor. Selle taga raamil lebavad kõhuli viis inimest, kes usinalt suskavad maasikataimi läbi kilesse tehtud augu maamulda. Kaks töötajat käivad värskelt mulda pandud taimi teise traktoriga kastmas.

See maasikapõld kuulub Janika ja Margus Lindsalu perefirmale Marimarta. Ka peremees ja perenaine ise on taimede istutamisega ametis. Teised istutajad töötavad põllul rendifirmade kaudu. Peremees Margus Lindsalu sõnas, et istutusperioodil saavad nad praegu palgal oleva kümmekonna töötajaga hakkama, kuid saagi korjamise ajaks neist ei piisa.

Eelmisel viiel aastal on Lindsaludel maasikahooajal abis käinud suures osas üks ja sama paarikümneliikmeline ukrainlaste brigaad. Aja jooksul on Lindsalud oma Ukraina päritolu töötajaid tundma õppinud ja neid usaldama hakanud. Nad pole pelgalt ülemused ja alluvad, vaid töökaaslased ja kamraadid, sest peremees ja perenaine teevad ukrainlastega õlg õla kõrval suvi otsa põllul tööd.

Kommentaarid (40)
Copy
Tagasi üles