Finnair ei taasta Tartu lende enne tuleva aasta kevadet

Jüri Saar
, arvamustoimetaja
Copy
Finnairi lennukit on Ülenurme lennuväljal praeguste teadete järgi lootus näha alles järgmisel aastal.
Finnairi lennukit on Ülenurme lennuväljal praeguste teadete järgi lootus näha alles järgmisel aastal. Foto: Sille Annuk

Enne koroonakriisi puhkemist kuus korda nädalas Tartusse lennanud ja lennuplaani tihendamist kaalunud Finnair on teatanud Tartu lendude ära jätmisest tuleva aasta märtsini.

​Tartu linnapea Urmas Klaas ütles, et kõnelused siiski käivad ja on lootuskiir, et kriisiaegsed riigiabi reeglid võimaldavad liini taaskäivitada varem, Tartu on küsinud, kui palju lennuettevõte selleks toetust vajab.

«Oleme aru pidanud kolmnurgas Finnair, Tallinna lennujaam ja Tartu linn, teeme endiselt head koostööd,» rääkis Klaas. «Meie sõnum Finnairile on olnud selline, et Euroopa Komisjoni Covid-19 puhangu kontekstis majanduse toetamiseks antava riigiabi ajutine reeglistik võimaldab omavalitsustel anda lennundusettevõtjale täiendavat abi.»

Nigel nõudlus

Finnair on öelnud, et ei näe nõudlust, ja toonud võrdluseks, et Tallinna ja Helsingi vahel oli enne kriisi üheksa lendu päevas, juunis kaks. Tartu sõnum oli Klaasi sõnul aga, et sügisest oleks vaja liin taasavada. Finnair ei ole veel vastanud linna ettepanekule.

Tallinna lennujaama kommertsjuht Eero Pärgmäe ütles, et lennunduses ja turismis ei ole praegu miski kivisse raiutud.

Tartu lennujaamas olid Finnairi Helsingi lennud ainsad liinilennud.

«Samm-sammult üritame aru saada, mis iga järgmine kuu juhtuma hakkab,» ütles Pärgmäe. «Finnair on öelnud, et suvest järk-järgult taastab kõige olulisemad liinid, juulist ka kontinentidevahelised lennud. Kõik sõltub tegelikult nõudluse taastumisest, aga nõudlus on selline asi, et mitte keegi ei suuda öelda, mida see teeb.»

Kompimine käib

Pärgmäe sõnul ei ole Tartu liini puhul püss veel põõsasse visatud ja käib kompimine, kas mingitel tingimustel oleks võimalik lende talvehooajast taasalustada.

Tartu lennujaamas olid Finnairi Helsingi lennud ainsad liinilennud. Kuidas liinilendude katkemine pikemaks ajaks lennujaama töökorraldust mõjutab ja kas tuleb koondamisi, ei ole Pärgmäe sõnul veel arutatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles