Tartu ülikool uurib, kuidas ärilinnakud mõjutavad inimeste tervist ja töövõimet

Tartu Postimees
Copy
Tartu ülikooli psühholoogia vanemteadus Andero Uusberg.
Tartu ülikooli psühholoogia vanemteadus Andero Uusberg. Foto: Madis Sinivee

Ülemiste City ja Tartu ülikool (TÜ) alustasid koostööd, et luua teaduslik mudel, millega parandada linnaku ligi 12 000 inimese tervisekäitumist.

Teadusmudeli loomine on üks osa Tartu ülikooli mahukast uuringust, mis keskendub kolmele põhilisele mõjutegurile, milleks on inimese füüsiline, vaimne ja sotsiaalne tervis. Neid jälgitakse kolmelt eri tasandilt ehk mida saaks ära teha töötaja ise, mida tööandja ja mida linnak tervikuna. 

See on osa suuremast plaanist, kuidas luua töö-, elu- ja arengukeskkond, mis motiveerib inimest ja soosib tema edukust. Loodud lahendust saab hiljem edukalt rakendada ka teistes linnades ja linnakutes üle maailma. 

«Tartu ülikooli tervisekäitumise uuring keskendub konkreetselt inimesele ja teda mõjutavatele keskkonnateguritele,» ütles Mainor AS-i juhatuse esimees Kadi Pärnits. 

«Esimest kahte, ettevõtte ja isiku tasandit arvesse võtvaid mudeleid on erinevaid, aga teadaolevalt pole ükski linn, linnak, riik või arendaja arvestanud korraga neid kõiki,» ütles Pärnits. «See teeb mudelist unikaalse toote, mida meil selle oleks võimalik tootena edasi arendada. Ülemiste City Tervisemaja ja sealsed start-up'id on seda valmis tegema. Teiselt poolt on meie strateegiline otsus arendada linnaku keskkonda lähtuvalt meie talentidest ja muuta seeläbi Ülemiste City rahvusvaheliselt atraktiivseks keskkonnaks, kus iga talent saab õnnestuda,» arvas Pärnits. 

Tartu ülikooli poolt juhib uuringut psühholoogia vanemteadur Andero Uusberg. «Põhjalik uuring kaasab nii terviseteadlasi, psühholooge kui ka sotsiolooge ja kommunikatsiooniteadlasi, andes meile mitmekülgse ülevaate sellest, kuidas linnaku inimeste elukvaliteeti parandada. Loodetavasti saab mudelist ka teistele linnakutele hea tööriist, mõistmaks kuhu on vaja arendamisel rõhku panna,» lausus ta. «Üsna unikaalne on ka sotsiaalsetele suhetele tähelepanu pööramine ettevõtete ja linnaku kontekstis,» lisas Uusebrg.

Tartu ülikooli uuring tehakse kolmes etapis. Esimesena valmib taustauuring sellest, kuidas ärilinnakud mõjutavad inimeste tervist ja tööalast sooritust. Teisena uuritakse, milline on Ülemiste City inimeste tervisekäitumine ning ettevõtete valmisolek töötajate tervise hoidmisele ja edendamisele kaasa aidata. Kolmandas faasis korraldatakse «müksaton» ehk intensiivne arenduspäev, kus otsitakse lahendusi, mil viisil saaks muuta inimeste käitumist tervislikumaks.

Tartu ülikooli uuring koos linnakutele mõeldud mudeliga on plaanis valmis saada järgmise aasta kevadeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles