Irja Alakivi kiri: Ka Soome jagab koduõppel õpilastele toidupakke

, tartlane
Copy
Irja Alakivi
Irja Alakivi Foto: Tairo Lutter

Koolitoitu hakati Soomes pakkuma üle saja aasta tagasi. Alguses mitte kõigile, vaid see oli mõeldud ainult vaesemate perede laste toetamiseks.

1948. aastast hakati seda kõigile tasuta pakkuma, kuid sageli kohustati õpilasi korjama marju või tooma kooli näiteks kartuleid. 1978. aastast kehtib praegune sotsiaalsest staatusest sõltumatu kõigile pakutava koolitoidu süsteem, mille üle Soome võib tõepoolest uhkust tunda.

Vantaa koolitoidu pakk.
Vantaa koolitoidu pakk. Foto: Erakogu

Koroonapandeemia ajal on linnad ja vallad osutanud hoolivust ja leidlikkust, et kaugõppel olevatele õpilastele täisväärtuslik toit tagada.

Tartu sõpruslinn Tampere pakub tasuta koolitoitu koju viimiseks, vajaduse korral koos kojuviimisega, kaks korda nädalas kõigile eelkooli- ja põhikooliõpilastele.

Helsingi jagab toidupakke teise astme (kuni 9. klassi) õpilastele. Toidupakkide saamise on tellinud kümnendik koduõppel õpilastest ja ametikoolide õpilastest. Jagamine on korraldatud seitsmes kohas.

Ylöjärvi jagab 1.–9. klassi õpilastele kolme nädala toiduvaru ühekorraga. Väga mitmekesise sisuga toidukott kaalub 14 kilo. Mikkeli õpilastele jagatav toidukott on sisukas nii nn liha sisaldavas kui veganite versioonis.

Vantaa linnavalitsus on saanud koroonakriisi tõttu kaugõppel olevatelt õpilastelt palju positiivset tagasisidet linna jagatava koolitoidu kohta. Üheksas kohas linnas jagatakse kaks korda nädalas, teisipäeviti ja neljapäeviti, koolilõunat korvav toidukott.

Pori linn jagab õpilastele toidukinkekaarte. Samuti on linn pakkunud koolides kogu kriisiaja koolitoitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles