Juhan Peegli sünniaastapäeval tuli jutuks ajakirjanike aukoodeks

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy

Eile möödus 101 aastat ajakirjandus- ja keeleteadlase ning kirjaniku Juhan Peegli sünnist. Tema kalmule Raadi surnuaias lilli viia ja küünlaid süüdata oli aga Eesti akadeemilise ajakirjanduse seltsi esinaisel Maarja Lõhmusel veel kaks põhjust: just sel päeval sai 30-aastaseks nimetatud selts ning 40-aastaseks Academia Journalistica aukoodeks.

19. mail 1980 andsid esimesed ajakirjandustudengid Tartu ülikooli aulas ülevas meeleolus allkirja ühele lihtsas sõnastuses 13-lauselisele dokumendile, mida nimetatakse ajakirjanike, aga samuti Academia Journalistica aukoodeksiks.

Lõhmuse sõnul on see üle aegade kehtivate ajakirjandusprintsiipide kogu, mille tähendust võrdles ta arstide Hippokratese vandega. Esimest korda 40 aastat tagasi antud allkiri märkis kutselise ajakirjaniku teekonna algust ning nägi ette tema kohustused ühiskonna ja inimeste ees. Allkirjade andmine peatus mituteist aastat tagasi koos õppestruktuuri muutumisega, kuid Maarja Lõhmusele on mitmed tudengid avaldanud soovi seda traditsiooni jätkata.

Maarja Lõhmus asetas 19. mai varahommikul Juhan Peegli hauale küünlad ja sättis vaasi lilled.
Maarja Lõhmus asetas 19. mai varahommikul Juhan Peegli hauale küünlad ja sättis vaasi lilled. Foto: Sille Annuk

1990 asutasid ajakirjanikud akadeemilise ajakirjandusseltsi, mis tegutses esialgu kuus aastat Juhan Peegli juhtimisel. Veebruaris 2010 taastatud selts kutsub kokku kõnekoosolekuid ja annab välja aastaraamatut.

Loo kõrval oleva video filmis Maarja Lõhmus Tartu ülikooli peahoones ja auditooriumis 238, paludes, et professor Juhan Peeglit meenutaksid Tartu Postimehe ajakirjanikud Vilja Kohler, Raimu Hanson ja Aime Jõgi.

Praegused ajakirjandustudengid tähistasid eilset päeva omamoodi: magistrant Mathi Kivi peatoimetamisel ilmus veebiajakirja Peegel kuues number. Muu hulgas on lugeda Sander Mändoja artikkel «Juhan Peegli kaks elu»

Kõigile nähtav on aga ka virtuaalnäitus «Peegli sajand», mille koostasid Roosmarii Kurvits ja Anu Pallas läinud aastal ning mis kõigepealt oli näha Lossi 36 õppehoone teise korruse koridorides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles