Kohus lükkas Kajar Lemberi kohtuprotsessi alguse 18. mailt edasi 22. maile

Copy
Kajar Lember eitab oma kuritegusid kategooriliselt.
Kajar Lember eitab oma kuritegusid kategooriliselt. Foto: Mihkel Maripuu

Tartu maakohus lükkas reedel edasi esmaspäeval algama pidanud kohtuprotsessi Tartu endise abilinnapea ja ettevõtja Kajar Lemberi ning veel 17 süüdistatava üle ja määras uue istungi ajaks 22. mai.

Maakohtu menetluses on majandus- ja ametialaste ning varavastaste kuritegudega seotud kriminaalasi, kus süüdistatavateks on kümme inimest ja kaheksa äriühingut.

Kriminaalasja arutamise alguseks määrati 18. mai, kuid reede pärastlõunal esitas kolme süüdistatava kaitsja taotluse 18. maiks planeeritud kohtuistungi edasilükkamiseks ning esitas kohtule vastavad tõendid, et tal ei ole füüsiliselt ega ka virtuaalseid kanaleid kasutades võimalik kohtuistungil osaleda.

«Kuna kaitsja osalemine 18. maiks planeeritud kohtuistungil on takistatud, tuleb vastavalt kriminaalmenetluse seadustikule istung edasi lükata,» ütles kohtunik Raina Pärn.

«Kahjuks ei olnud kohtul võimalik kõrvalejäävat kaitsjat ega samas protsessis osalevat teist kaitsjat nende advokaadibüroost täna enam telefoni ega e-kirja teel kätte saada, et arutada asenduskaitsja leidmist. Kohus tegeleb selle küsimusega uuel nädalal edasi, et kohtuistungid ning kriminaalasja arutamine saaks olla plaanipärane,» lisas kohtunik.

2014. aastal käivitatud kriminaaluurimisest sai Lember ise teada alles 2016. aasta mais, mil ta Tartu raekojas korruptsioonikuritegudes kahtlustatuna kinni peeti ja pärast läbiotsimist arestimajja toimetati. Trellide tagant pääses ta välja järgmisel päeval.

Lemberile esitatud süüdistus käsitleb üheksa eurot maksnud juukselõikust ning linnavalitsuse Roosi tänava äärsete kinnistute korrastamishanget puudutavat otsust, mille üle hääletamisest oleks pidanud toonane abilinnapea end taandama, sest tal olid süüdistuse järgi ühe sealse krundiga seotud ärihuvid.

Suurem osa süüdistusest puudutab soodustuskelmuse paragrahve. Prokuratuuri arvates on Lemberiga seotud ettevõtted petnud maaelutoetusi jagavalt põllumajanduse registrite ja informatsiooni ametilt (PRIA) välja 1,8 miljonit eurot toetusi.

Süüdistuses seisab muu hulgas, et süüdistatavad taotlesid aastatel 2006–2015 pettuse teel ettevõtluse arendamise sihtasutuselt ja RRIA-lt toetusi, et soodustada mitme inimese ja äriühingu majandustegevust või saada võimalus toetust eesmärgipäratult kasutada.

Kajar Lember on kuritegusid kategooriliselt eitanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles