Renditõukerattad jõuavad Tartusse mai jooksul

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Foto: Lilli Tölp

Tartu linnavalitsus ning Bolt sõlmivad neil päevil elektritõukerataste ülikoolilinna toomise lepingu, esimesed uued renditavad sõiduriistad jõuavad kohale selle kuu jooksul. Esialgu peaks Tartu tänavatel hakkama vurama ligi 150 tõukeratast. Kui huvi osutub suuremaks, võib ettevõte nende arvu suurendada 250ni.

Esialgu pakutakse eelmise hooaja mudeleid, mis järk-järgult vahetatakse välja uute vastu. Rendihinna avaldab Bolt vahetult enne sõiduriistade Tartusse toomist.

Bolti tõukerataste suunajuhi Thomas Tammuse sõnul soovib ettevõte avada Tartus tõukerataste renditeenuse niipea kui võimalik.

«Usume, et renditõukerataste kasutamine aitab inimestel vältida kogunemist ühis- ja teistes sõidukites ning annab neile juurde transpordivahendi, kus otsene kontakt teiste inimestega ei ole vajalik,» ütles Tammus.

Üks ei sega teist

Linnavalitsusel oli plaan juba mullu suveks elektritõukerataste rendifirmaga leping teha, toona polnud teenusepakkuja Bolt.

«Paraku sattus too ettevõte tarneraskustesse ning elektritõukerattad jäid tulemata,» märkis Tartu abilinnapea Raimond Tamm.

Linna rattaringlus ja Bolti elektritõukerattad täiendavad teineteist, rõhutas abilinnapea. «Linnavalitsuse eesmärk on arendada säästlikku liikumist ning rattaringluse rattad ja elektritõukerattad on piisavalt erinevad, seega leiab kasutajaid mõlemale liiklusvahendile,» selgitas Tamm.

Teiseks on tema sõnutsi laenutõukerataste puhul väga oluline liiklusohutus. Bolti tõukeratastega saab liikuda kuni 25-kilomeetrise tunnikiirusega. Teatud aladel, näiteks vanalinnas, on tõukeratta suurim kiirus aga automaatselt piiratud: Raekoja platsil ning Küüni ja Rüütli tänaval sõidab tõukeratas kiirusega kuni kümme kilomeetrit tunnis.

Linna eesmärk on arendada säästlikku liikumist ning rattaringluse rattad ja elektritõukerattad on piisavalt erinevad, seega leiab kasutajaid mõlemale liiklusvahendile.

Tartu abilinnapea Raimond Tamm.

Elektrilist tõukeratast saab rentida samast mobiilirakendusest, millega tellitakse Bolti taksot. Selleks tuleb vajutada rakenduse paremal üleval nurgas olevat tõukeratta ikooni ning rakendus lülitub ümber tõukeratta laenutamise režiimile. Rakendus näitab tõukerataste paiknemist linnas, sobiva ratta saab lukust lahti sellel oleva säbrukoodi abil. Elektritõukerataste rendihinna avaldab Bolt vahetult enne rataste Tartusse toomist.

Laenutõukeratastel pole sellist parklate süsteemi, nagu on rattaringluse ratastel. Kui sõit lõppenud, tuleb kasutajal tõukeratas parkida mõnda ohutusse kohta nii, et see ei takistaks liiklust, soovitatavalt jalgrattaparkla lähedusse. Täpsed alad on rakenduses kaardil tähistatud. Tõukerattaid desinfitseeritakse päeva jooksul ja õhtul korjatakse need laadimiseks kokku.

Elektritõukerattaga on soovitatav liigelda jalgrattateel või selle puudumise korral kõnniteel. Tõukeratast saab rentida alates 16. eluaastast, alla 18-aastasel liiklejal peab sellega sõitmiseks olema jalgratta juhtimise õigus ja ta peab kandma kiivrit.

Eri linnades eri taks

Tõukerattal on ka kaalupiirang, sellega võib sõita kuni 150 kilo kaaluv juht.

Eestis saab Bolti tõukerattaid seni laenata Tallinnas ja Pärnus. Tallinnas on renditõukeratta avamise tasu 50 senti ja iga minut sõitu 10 senti. Pärnus on need hinnad vastavalt euro ja 15 senti. Päeva maksimumhind on pealinnas 15 ja Pärnus 19 eurot.

Välisriikidest sõidavad firma renditõukerattad Poolas, Leedus, Slovakkias ja Portugalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles