Sinilill ja ta kaaslased ärkasid vara

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli botaanikaaias tuleb praegu lume alt välja ilusa suure õiega ilutsev transilvaania sinilill.
Tartu Ülikooli botaanikaaias tuleb praegu lume alt välja ilusa suure õiega ilutsev transilvaania sinilill. Foto: Sille Annuk

Lume alt sulab alati igasuguseid asju välja. Tartu Ülikooli botaanikaaias tuleb praegu lume alt välja ilusa suure õiega ilutsev transilvaania sinilill ja veel mitu enamasti ikka märtsis-aprillis õitsevat lille. Mis seal imestada – sel talvel on meil ju olnud sooja sügise ilmad.


«Loodame, et sel talvel tuleb ikka külma kah ja taimed saavad enne kevadet veidi puhata,» ütles Tartu Ülikooli botaanikaaia aednik Annela Nõmmik. Muide, ilm on segadusse ajanud ka metsades kasvavad harilikud sinililled. «Käisin just metsa all kõndimas ja nägin, et sinilillel on pungad, aga lahti polnud õied veel läinud,» rääkis aednik.

Botaanikaaias on peale sinilille õitsema hakanud ka värd-nõiapuu sort Jelena, lumekupp ja väga uhkelt õitseb seal praegu must lumeroos. Ka ümaralehisel alpikannil on õienupsud küljes, aga paar sooja päeva jäi puudu, et need oleks lahti läinud.

Natuke talve ikka tuleb, kinnitas Tartu lennujaama ilmateenistuse meteoroloog Irina Starovoitova. «Jaanuaris ilm hüpleb: kord teeb väikse külma, siis annab veidi lund ja siis jälle sulab,» ütles ta. «Kõva külma ei tohiks tulla.» Sel talvel võib pakane üldse ära jääda, sest Starovoitova kolleegi ema ennustas juba novembris oma kõhna ja väga erksa koera järgi, et tuleb leebe talv.

Jaanuar on seda seni vaid kinnitanud: sel kuul oli kõige soojem 5. kuupäeval, kui õhutemperatuur tõusis Tartus 3,7 kraadini. Kõige külmem oli öö vastu pühapäeva, kui temperatuur langes 3,7 kraadi alla nulli. Kuni kümnekraadine külm botaanikaaias õitsevatele taimedele suurt kurja ei tee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles