Kaubamajad avavad uksed, poepidajad tormijooksu ei oota (2)

Kelly Olesk
, ajakirjanik
Copy
Lõunakeskuses valmistusid poed eile selleks, et täna saaks pärast pikka pausi kliendid taas ostlema lubada.
Lõunakeskuses valmistusid poed eile selleks, et täna saaks pärast pikka pausi kliendid taas ostlema lubada. Foto: Sille Annuk

Kui märtsi lõpust alates võisid kaubanduskeskustes avatud olla vaid hädavajalikke kaupu ehk toitu ja ravimeid müüvad poed, siis täna võivad taasavada uksed kõik kauplused.

Läinud nädala reedel ja nädalavahetusel tegid suured kaubamajad ettevalmistusi rahva tulekuks – maha kleebiti sildid, mis palusid ostlejatel hoida kahemeetrist vahet, suunasid inimesi liftide asemel kasutama eskalaatoreid ning teavitasid ka kaupluses tegutsevat turvafirmat reeglitest, mida kliendid peavad jälgima.

Soodustused üürnikele

Nii Lõunakeskuse, Eedeni, Kvartali kui ka Tartu kaubamaja rentnikele oli eriolukord küll keeruline aeg, aga siiski taasavavad oma uksed kõik sulgenud kauplused. Vastavalt valitsuse ettekirjutusele jäävad suletuks kõik meelelahutuskohad, sealhulgas kino, liuväli, laste mängutoad ja spordiklubid, ütles Astri Gruppi kuuluva Lõunakeskuse tegevjuht Marju Jeedas. Kvartalis jääb suletuks vee- ja saunakeskus V Spa ning Eedenis Apollo kino ja Fitlife'i treeningklubi.

Kaubamaja on samuti oma põrandale kleepinud märgised, mis meenutavad teiste ostle­jatega vahe hoidmist.
 
Kaubamaja on samuti oma põrandale kleepinud märgised, mis meenutavad teiste ostle­jatega vahe hoidmist.  Foto: Kristjan Teedema

Selleks, et kõik rentnikud saaksid pärast eriolukorda taas tööle asuda, pakkus näiteks Lõunakeskus poepidajatele üürialandust, samuti tehti soodustusi muudes jooksvate kuludes. Ka Kvartal ja Eeden olid üürnikega pidevas kontaktis, et ka pärast eriolukorda saaksid kõik äritegevust jätkata.

Sellegipoolest oli keskuste sulgemine eriti keeruline just väikekaupmeestele. Lõunakeskuses ehteid müüva Doradora juhatuse liikmee Birgit Nelgi sõnul läks eriolukord kalliks maksma. «Lisaks sellele, et letimüüki ei saanud teha, ei toimunud ka ühtegi messi ega üritust, kus ma tavaliselt oma toodetega esindatud olen,» selgitas ta. Nelk lisas, et tekkinud kahju enam kindlasti tagasi ei tee.

Oleme panustanud turvalisuse tagamisse: võtame juurde lisaturvamehi ja garanteerime patrullide valmisoleku, ütles Lõunakeskuse tegevjuht Marju Jeedas.

Eedenis kalastustarbeid müüv pood Fishermen pidi samuti uksed eriolukorra tõttu kinni panema. Kauplusepidaja Aleksandr Gerassimenko sõnul tuleb järgida antud juhiseid. «Kästi pood kinni panna, panime kinni. Nüüd tuleb uksed avada, siis teeme poe lahti,» ütles ta. Siiski on Gerassimenko pettunud, et vaid tema ning Lõunakeskuses tegutsev kalastuspood pidid uksed kinni panema, suuremad kalastuspoed võisid eraldi sissepääsu olemasolu korral tegevust jätkata.

Lõunakeskuse tegevjuht Jeedas märkis, et paljudel üürnikel aidati Astri Grupi veebipoe kaudu e-kaubandusega tutvust teha ja oma tooteid müüa, mis aitas poodidel vähemalt mingitki müügitulu hoida. «Ehitasime valmis keskustesse oma pakipunktid, et kliendid saaksid oma lemmikpoodidest kauba kiirelt ja mugavalt kätte,» selgitas Marju Jeedas. Eriolukorra ajal langes Lõunakeskuse külastatavus ligi 70 protsenti, ka Eedeni ja Kvartalis käib rahvast mitu korda vähem.

Kaks pluss kaks

Kuigi kauplused võivad uksed avada, võtavad suured kaubamajad asja rahulikult ega kavanda ühtegi kampaaniat või üritust, mis põhjustaks tormijooksu. Kuigi keskuste juhid loodavad inimeste kainele mõistusele, on teavitatud ka turvafirmasid reeglitest, mida kliendid peavad poes järgima. «Oleme panustanud turvalisuse tagamisse, võtame juurde lisaturvamehi ja garanteerime patrullide valmisoleku,» ütles Lõunakeskuse tegevjuht. Ta lisas, et kuigi kaupluse pindasid desinfitseeritakse regulaarselt, oleks hea, kui inimesed kannaksid maske ja puhastaksid käsi. Marju Jeedas lisas, et pood on piisavalt suur ning inimestel ei tohiks tekkida probleeme 2+2 reeglist kinnipidamisega.

Ka Tartu kaubamaja turundusjuht Piret Kull märkis, et kõikide uste juurde on juba varem valmis pandud desinfitseerimisvahendid. «Nädalavahetusel pandi kõikidele korrustele 2+2 reegli meeldetuletused, samuti suuname inimesi liftide asemel eskalaatoreid kasutama,» selgitas ta.

Kõik Tartu kaubanduskeskused peavad silmas valitsuse antud soovitusi ning käituvad nende järgi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles