Foorumil tuleb juttu kultuurielust pärast kriisi

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Kõneleb Berk Vaher.
Kõneleb Berk Vaher. Foto: Elmo Riig

Mida on kaasa toonud koroonakriis ja eriolukorra piirangud kultuurielule ning mis saab edasi, arutletakse täna kell 13–16.30 Tartu 2024 programmi kuuluva «Kultuurikompassi» foorumil «Milliseks kujundame kultuurikorralduse uue ajastu?». Korraldajate teatel on see Eesti esimene valdkondadeülene kokkuvõte kultuurielust koroonakriisis ja selle järel.

Foorumi kaaskorraldaja, Tartu linna kultuuriosakonna juhataja Marleen Viiduli sõnul on koroonakriis tabanud valdkonda valusalt. Ta peab oluliseks, et kultuurivallas tegutsejad räägiksid avalikult nii oma probleemidest kui ka võimalikest lahendustest, et olla toeks üksteisele ja hoida sidet publikuga. «Foorumil arutlemegi selle üle, kuidas on tuldud toime piirangutega, esitleme leidlikke ja ettevõtlikke lahendusi ning püüame kujutleda, milliseks võib kujuneda kultuurielu lähemal ajal,» lisas Viidul.

Foorumi üks korraldajaid on ka Tartu 2024, mille loomenõukogu liige ja üks foorumil esinejaist Berk Vaher näeb kultuurikorraldajatel suurt rolli ka kriiside lahendamisel.

«Kuigi mitmetel kunstialadel tegutsejad on sattunud väga raskesse seisu, oleme täna ja tulevikus ka abiandjad, mitte vaid abivajajad,» märkis Vaher. «Kuidas toita inimeste ja kultuuride elutahet, taastada usaldust nende vahel ja julgust piiriülesteks lähikontaktideks, võita hirme ja kapseldumistungi – need on kunstide suured ülesanded igast üleilmsest kriisist väljatulekul, nii ka nüüd.»

Foorumil jagavad kogemusi muutustega hakkama saamisest ja arutlevad tuleviku üle Eesti eri paigus asuvad esinejad, nagu näiteks Virgo Sillamaa (Music Estonia), Marleen Viidul (Tartu linnavalitsuse kultuuriosakond), Matis Leima (Matis Leima Music), Vahur Keller (Kellerteater) ja Joanna Hoffmann (Tartu kunstimuuseum).

Arutelu juhib Urmas Vaino. Täpsem ajakava on aadressil www.tartu2024.ee/kultuurikompass. Foorum toimub Eestis arendatud veebikeskkonnas Worksup.com. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles