Talgupäeval vurisesid maskide nimel õmblusmasinad

Lenel Karu
, reporter
Copy
Tartu loodusmajas valmistati täna Teeme ära talgupäeva raames maske.
Tartu loodusmajas valmistati täna Teeme ära talgupäeva raames maske. Foto: Külli Pann

Tänavu aprillis lükkas «Teeme ära!» meeskond käima üle-eestilise algatuse «Teeme Eesti viirusest puhtaks», mis kutsus inimesi üles ise maske valmistama. Täna kulmineerus kodune maskitegu talgupäevaga ning Tartu loodusmajas hakkasid vurisema õmblusmasinad.

Kuigi maskitalgud vältavad 10. maini, sai «Teeme ära!» meeskond täna kokku, et ise õmblusmasina taha istuda. «Teeme ära!» maakondlike koordinaatorite eestvedaja Külli Pann ütles, et eriolukorra reeglitest peeti ruumides hoolikalt kinni.

«Talgupäeva meeskonnaliikmete väike maskitegu toimus täna 2+2 reeglit ja muid eriolukorra ohutusmeetmeid järgides Tartu loodusmajas, kust vahendasime lisaks oma õmblusmasina vurinale ka infot, muljeid, pilte ja videoid maskitegudest üle Eesti,» rääkis Külli Pann.

Ta tõi välja, et suure panuse on Tartumaale maskide valmistamisega andnud näiteks Kõrveküla maanaiste seltsi Miina eestvedaja Meeli Kruus ning Külli Must Alatskivilt. Viimane jagas juba märtsis teistele sotsiaalmeedias oma maski tegemise õpetust. Kõikidest maskide valmistajatest selgub täpnem statistika 10. mail.

Kõrveküla maanaiste selts valmistas Tartumaal maske juba enne talguid.
Kõrveküla maanaiste selts valmistas Tartumaal maske juba enne talguid. Foto: Külli Pann

Tegijaid jätkub

Üks neist, kes Tartumaal on maskiteost aktiivselt osa võtnud, on Triin England. Ta alustas maskide tegemisega juba aprillis ning on siiani teinud neid sõpradele või tuttavatele.

«Maskitalgutest kuulsin ma juhuslikult Facebooki kaudu ja siis panin ka ennast kirja,» rääkis Triin England. Ta valmistab maske puuvillasest kangast ning on nende sisse paigaldanud traadi. Englandi sõnul on ise tehtud maskid parem kui mitte midagi. Ometi soovitab ta oma käsitöö pealispinda käega mitte puudutada ning pärast kasutamist 60-kraadise veega pesta. 

Triin England on alates aprillist oma sõpradele ja tuttavatele valmistanud ligi 50 maski.
Triin England on alates aprillist oma sõpradele ja tuttavatele valmistanud ligi 50 maski. Foto: Triin England

«Teeme ära!» algatus on Englandi sõnul tore ja väljakutsuv ettevõtmine. «Usun, et sellest algatusest sai nii mõneltki õmblusmasinalt tolm pealt pühitud ja oma unustatud oskused taas ellu äratatud,» lisas ta.

Täna kulmineerus üle Eesti «Teeme ära!» maskitalgute algatusega «Teeme Eesti viirusest puhtaks!». Maske tehti 281 paigas üle Eesti. Kokku on praeguseks valmistatud 6012 maski. Maskitalgud jätkuvad ka järgmisel nädalal ning oma maskitegu saab talguveebi märkida kuni 10. maini.

Triin England valmistab maske puuvillasest kangast.
Triin England valmistab maske puuvillasest kangast. Foto: Triin England
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles