Tartumaal varastati ühe ööga 14 hekipuud (3)

Lenel Karu
, reporter
Copy
Kolmapäeva öösel vastu neljapäeva varastati Aida peosaali hekist 14 taime.
Kolmapäeva öösel vastu neljapäeva varastati Aida peosaali hekist 14 taime. Foto: Margus Ansu

Tartumaal Külitse alevikus varastati ööl vastu neljapäeva Aida peosaali õuelt hekist 14 elupuud. Maaomanik märkas puude kadumist eile päeval ning võttis ühendust politseiga. 

Vargad olid kaevanud noored puud välja ning vedanud üle tee asuvasse bussipeatusesse, kus mõned naabrid nägid öösel seismas hõbedast kaubikut.

Korduv muster

Lõuna prefektuuri pressiesindaja Kerly Virk kinnitas, et 30. aprillil laekus politseile avaldus varguse kohta ning kahju suuruseks on esialgsetel andmetel hinnatud ligi 2000 eurot.

Minu arvates peab inimesel ikka mõra peas olema, et võtab kätte labida ja läheb kaevama.

Viimase aasta jooksul pole hekipuude vargusest Tartumaal teateid tulnud. «Küll on varasematel aastatel olnud juhtumeid Lõuna-Eestis, kus istutamist ootavad elupuud on öö jooksul ära varastatud,» ütles Kerly Virk. Lisaks varastati kolm aastat tagasi Ülenurmes pere koduaiast ära juba kasvama läinud 60 elupuud.

Aida peosaali õuelt varastatud hekipuud istutati kaks aastat tagasi ning need oli ligi kahe meetri kõrgused. «Kahjuks pole see esimene kord siin piirkonnas. Paar aastat tagasi varastati samamoodi bussiga vedamise skeemi alusel Ülenurmes elaval perel kogu hekk. Oleme natuke hirmul, kas nüüd läheb meil ka nii,» rääkis Aida peosaali majaperenaine Merilii Hirs. 

Ka Tartu linnas pole avalikest peenardest või parkidest varastamine võõras teema. «Meil ongi lillehankesse sisse kirjutatud viis protsenti, mis on tavaliselt maksimaalne kadu varastamise tõttu,» ütles Tartu linnavalitsuse haljastus- ja puhastusteenistuse peaspetsialist Inga Kiudorf. «Tavaliselt võetakse taimed endale siis, kui need on värskelt istutatud ja pole veel juurdunud.»

Arusaamatud põhjused

Aida peosaali majaperenaise sõnul võib varguse põhjuseid olla mitu. «Ilmselt nad kas kasutavad neid müügiks või istutamiseks enda õuele,» märkis Hirs.

Samas on kaevamisjälgede põhjal võimalik tema sõnul näha, et puude juured on kahjustada saanud ning hekipuude kasvamise õnnestumiseks on tõenäosus väike.

«Minu arvates peab inimesel ikka mõra peas olema, et võtab kätte labida ja läheb kaevama. Kus oli aega ikka, siin on mitme inimese käsi mängus,» ütles Hirs.

Vargaid proovitakse leida ka tuttavate külainimeste abil. «Kui politseiga ühendust võtsime, helistati sealt alguse tagasi ja uuriti, kas oleme ikka kindlad, et me ise neid sealt välja ei kaevanud,» selgitas Hirs. 

Tartu politseijaoskonna pressiesindaja Kerly Virk ütles, et kui vargus on toime pandud, vaatab uurija sündmuskoha üle ning selgitatakse välja kahju. Varguse puhul näeb karistusseadustik ette trahvi või kuni kolmeaastase vangistuse.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles