Triin Paja pälvis videoülekande ajal Juhan Liivi luuleauhinna (3)

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Luuletaja Triin Paja.
Luuletaja Triin Paja. Foto: Sille Annuk

Juhan Liivi luuleauhinna järjekordne saaja on Triin Paja. Nii kõrgele aujärjele viis teda luuletus «Öö on tume nagu õdede juuksed», mille ta avaldas mullu oktoobris ajakirjas Värske Rõhk nr 61.

Luuleauhinna žüriisse kuulunud Tartu ülikooli eesti kirjanduse dotsendi Mart Velskeri sõnul saab Paja luuletust lugeda mitmel viisil, mis aga kõik on ühe tervikelamuse teenistuses. Keel ja keele abil kõneldav langevad siin erilisel viisil ühte. «Lugeja haaratakse luuletuse tumedasse tervikusse ja ta ei pääse sellest enam lahti, ja hea ongi,» ütles Velsker videopöördumises.

Liivi luuleauhind ei ole rahaline, laureaadile antakse tavakohaselt üle karjasemärss, mille on ainueksemplarina valmistanud nahakunstnik Ülle Paap. Liivi muuseumi juhataja Mari Niitra sõnul toimetatakse see tänavu laureaadile posti teel.

Triin Paja elab Saue vallas Harjumaal. Debüütkoguna ilmunud «Nõgese» eest sai ta 2018. aastal Betti Alveri kirjanduspreemia.

Juhan Liivi luuleauhinna tänavuste võimalike saajate hulka valiti Triin Paja kõrval Kärt Hellerma, Häniläne, Kivisildnik, Carolina Pihelgas, Tõnis Tootsen ja Merike Õim. Nomineerimise tõid neile luuletused, mis on ilmunud mullu raamatutes või ajakirjades Looming ja Värske Rõhk. Need on välja pandud Liivi muuseumi veebikohas, kust saab lugeda ka Triin Pajale auhinna toonud luuletust.

Auhinnasaaja teatavakstegemine käis Liivi muuseumi korraldatud videoülekandena täna keskpäeval.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles