Seekord tuleb Juhan Liivi sünniaastapäev teisiti

Copy
Mälestustahvel Liivi muuseumi hoone seinal.
Mälestustahvel Liivi muuseumi hoone seinal. Foto: Margus Ansu

30. aprillil on Juhan Liivi 156. sünniaastapäev, mil tavapäraselt kuulutatakse Liivi muuseumis välja Liivi luuleauhinna laureaat. Eriolukorra tõttu toimub luuletaja austamine seekord virtuaalselt, teatas muuseumi juhataja Mari Niitra.

Videoülekanne algab kell 12. Kavas on Tanar Kirsi lühiloeng Juhan Liivist ja Liivi etluskonkursi võitja väljakuulutamine, misjärel esitavad Liivi luuleauhinna nominendid oma luuletusi, mille nad on salvestanud videosse, ja lõpuks kuulutatakse välja Liivi luuleauhinna saaja.

Videoülekannet saab vaadata muuseumi Youtube´i kanalist, samuti Facebooki ja muuseumi kodulehe vahendusel. Tänavused luuleauhinna nominendid on Kärt Hellerma, Merike Õim, Kivisildnik, Triin Paja, Häniläne, Tõnis Tootsen ja Carolina Pihelgas.

Mari Niitra lisas, et koolinoorte etluskonkurss toimus tänavu samuti veebi vahendusel ning sellest võttis osa 50 õpilast üle Eesti. Žüriisse kuulunud Anu Tontsi sõnul on Liivi loomingu hulgast päris keeruline leida esitamiseks sobilikke palu väiksematele lastele, ent seda rõõmustavamad olid väikeste etlejate õnnestunud etteasted. Suurematele on Liivi looming aga vägagi mõistetav ja mõtestatav. «Oli näha ja tunda, et kirjaniku sõnum on kohale jõudnud ja nii mõndagi esitajat sügavalt puudutanud,» lisas ta.

Žürii, kuhu kuulusid ka Kaarel Targo ja Birgit Landberg, valis välja üldvõitja ning mitmed eriauhinna saajad. Liivi muuseum premeerib kõiki etlusvõistlusel osalejaid ning loob laekunud materjalide põhjal audioekspositsiooni «Kuule luulet!» muuseumi välialale.

«Tõtt-öelda oli meil ammu plaanis muuseumi õuele audiolahendusi tekitada,» lisas Mari Niitra. «Eriolukord pakkus selleks hea võimaluse. Nüüdsest saavad külastajad meie õuel ringi jalutades Liivi luulet laste ehedas esituses kogeda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles