Kiri: Otsime mäletajaid ja häid vihjeid memoriaali taastamiseks (1)

Indrek Mustimets
, Tartu linnavalitsuse nõunik
Copy
Esimeses maailmasõjas surma saanud Saksa sõdurite memoriaalansambel Tartus Puiestee tänavas Uus-Jaani kalmistul.
Esimeses maailmasõjas surma saanud Saksa sõdurite memoriaalansambel Tartus Puiestee tänavas Uus-Jaani kalmistul. Foto: Tartu linnavalitsus

Tartus Uus-Jaani kalmistul Puiestee tänavas asub esimeses maailmasõjas surma saanud Saksa sõdurite memoriaalansambel.

Sellega mälestatakse sinna 1918. aasta Saksa okupatsiooni ajal maetud 30 Landsturmi ja Landwehri sõjaväelast. Maailmasõja järel asutati Saksamaal Saksa sõjahaudade hooldeliit (Volksbund «Deutsche Kriegsgräberfürsorge e. V»). Ühendus kutsus üles ka teisi organisatsioone võtma enda hoole alla mõnda konkreetset sõjahauda Saksamaal või välismaal. 1922. aastal tegi Braunschweigi tehnikakõrgkooli tudengkonnale vastavasisulise ettepaneku sealne arhitektuuriprofessor ja sõjahaudade hooldeliidu aktivist Daniel Thulesius (1889–1967).

Braunschweigi tudengid otsustasid hakata koguma raha just Uus-Jaani kalmistu sõjahaudade väärikaks kaunistamiseks. 1920. aastate Saksamaa keeruliste majandusolude tõttu võttis rahakogumine aastaid aega. Memoriaalansambel siin puhkava kolmekümne Saksa soldati mälestuseks rajati 1930. ja 1931. aasta suvel ning pühitseti pidulikult 11. septembril 1932. Esialgu kuulusid professor Thulesiuse kavandatud ansambli juurde ka maetud sõdurite hauatähised, kuhu oli raiutud nimi ja surmakuupäev. Need tähised on nüüdseks kadunud, ent alles on kivist laotud heas korras madal sein koos mälestustekstiga.

Tartu linnavalitsuse eestvõttel on ajaloolane Ken Ird otsinud ja leidnud üht-teist selle memoriaali tekkimise ning sinna maetute kohta, kuid teadaoleva materjali toel on siiski keeruline leida ja taastada kõikide sinna maetud sõdurite nimesid ja lugusid. Iga kild Tartu loos on aga tähtis ning ka see memoriaal hoiab üht mälestust maailma ja siinsest loost. Püüame kild-killu haaval seda lugu kokku panna ja leida ka tuge memoriaali kordategemiseks.

Kutsun tartlasi ja Tartu ajaloost huvitatuid andma vihjeid memoriaali ajaloo ja detailide kohta. Oleme väga huvitatud maetud sõdurite nimedest, aga ka memoriaali kavandamisest, ehitamisest ja memoriaali eest kadunud kivide saatusest.

Infot võib edastada meiliaadressil indrek.mustimets@tartulv.ee või telefonil 506 3076.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles