Estoveri juustuvabrik hakkab tööle piimaenergial

Kelly Olesk
, ajakirjanik
Copy
Eile sai nurgakivi Estoveri piimatööstuse Kaarlijärve meierei biogaasijaam, kus hakatakse põlevkiviõli asemel vadakust soojusenergiat tootma. Estoveri piimatööstuse juhatuse liige Ago Teder ja tema selja taga olev tegevjuht Hannes Prits panid nurgakivi silindrisse klaas­pudelis vadaku, mis märgib uue ajastu algust, ja ka põlevkiviõli, mille kasutamisest plaanitakse loobuda.
Eile sai nurgakivi Estoveri piimatööstuse Kaarlijärve meierei biogaasijaam, kus hakatakse põlevkiviõli asemel vadakust soojusenergiat tootma. Estoveri piimatööstuse juhatuse liige Ago Teder ja tema selja taga olev tegevjuht Hannes Prits panid nurgakivi silindrisse klaas­pudelis vadaku, mis märgib uue ajastu algust, ja ka põlevkiviõli, mille kasutamisest plaanitakse loobuda. Foto: Margus Ansu

Eile keskpäeval sai nurgakivi Elva vallas Kaarlijärve külas tegutseva Estoveri piimatööstuse biogaasijaam, mille rajamiseks kulub ligi kuus miljonit eurot. Tuleva aasta keskpaigaks on kavas selle jaama kõrvale püstitada veel paar kääritustorni, kus hakatakse energiat tootma ka sõnnikust.

Praegu põlevkiviõlil töötav meierei peaks hakkama biogaasile üle minema selle aasta lõpus. Üleminek ühelt soojusenergia allikalt teisele võtab heal juhul aega kaks-kolm kuud. Nii tõesti ei ole, et täna pannakse reaktorisse laktoosi ja reovett sisse ning homme saadakse juba gaasi, nentis Estoveri piimatööstuse juhatuse esimees Ago Teder, kellel tuli idee piimaenergial töötavast juustuvabrikust juba 2016. aastal.

Tilkagi ei jää üle

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles