Haigekassa katab lepinguliste hambakliinikutele kaitsevahendite kulud

Tartu Postimees
Copy
Hambaravi eriolukorras.
Hambaravi eriolukorras. Foto: Mailiis Ollino

Haigekassa katab kaitsevahendite kulud oma hambaravi lepingupartneritel, lepinguta hambakliinikutes tasub isikukaitsevahendite eest patsient.

Plaanilist hambaravi hakatakse järk-järgult avama, ent eriolukorras tuleb teenuse osutamisel järgida rangeid infektsioonikontrolli reegleid ja tagada vajalike isikukaitsevahendite olemasolu, edastas haigekasa. Seetõttu suurenevad koroonaviiruse ajal ka hambakliinikute kulutused isikukaitsevahenditele.

Haigekassa lepingupartneri juures tasub isikukaitsevahendite eest haigekassa ja patsiendilt seda lisakulu küsida ei tohi. «Tasume isikukaitsevahendite eest laste hambaravis ja haigekassa rahastusel ortodontiateenuste, vältimatu abi, puudega inimeste hambaravi ja hambaravihüvitise visiitide korral,» sõnas haigekassa esmatasandi teenuste juht Külli Friedemann.

Tasuliste teenuste korral ja nendes hambaravikabinettides, kus haigekassaga lepingut pole, tasub isikukaitsevahendite eest patsient.

Haigekassa arvutuste kohaselt kulub ühe kliendi teenindamiseks vajalikule kaitsevarustusele 20 kuni 41 eurot. Friedemanni sõnul sõltub täpne lisakulu hambakliinikust ja sellest, kui paljud töötajad teenuseosutamise ajal kaitsevahendeid vajavad.

Hambaarsti isikukaitsevahendite hulka kuuluvad eriolukorra ajal näiteks kaitseülikond, respiraatormask, operatsioonimüts, visiir, ühekordsed prillid, kindad, kilesussid ja desinfitseerimisvahendid. Isikukaitsevahendeid peavad kandma arst, õde või assistent, aga ka ülejäänud kliiniku töötajad, näiteks administraator.

Esialgu on kaitsevahendite lisakulud arvestatud eritingimuste kehtimise ajaks. Haigekassal on plaanis lepingupartneritele hüvitada lisakulud kaitsevahendite reaalse kasutuse alusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles