Kliinikum rajas patsientidele Covid-19 analüüsikabineti

Tartu Postimees
Copy
Tartu ülikooli kliinikumi peahoone.
Tartu ülikooli kliinikumi peahoone. Foto: Sille Annuk

Tartu ülikooli kliinikum alustas tänasest taas plaanilist ravi ning on rajanud selle ohutuks läbiviimiseks Covid-19 analüüsikabineti Puusepa 6 majas. 

Järkjärguline töö algas täna kopsukliinikus, kõrvakliinikus, lastekliinikus, meestekliinikus, nahahaiguste kliinikus, psühhiaatriakliinikus ja spordimeditsiini ja taastusravi kliinikus. «Kliinikum soovib taastada ravitöö nii kiiresti kui võimalik, kuid jälgib samal ajal hoolikalt Covid-19 levikut ja kõiki seni sisse seatud ohutusnõudeid, et tagada patsientide turvalisus haiglaruumides,» lausus kliinikumi ravijuht doktor Andres Kotsar. 

See tähendab, et arstid ja õed kannavad haigetega suheldes isikukaitsevahendeid ning patsiendid läbivad haiglaruumidesse tulles kontrollpunkti, kus neile samuti kaitsemaskid antakse. «Kliinikumi kontrollpunktis võtavad patsiendid vastu kliinikumi õed, kes mõõdavad patsiendi kehatemperatuuri ja küsitlevad sümptomite kohta,» rõhutas kontrollpunkti töö tähtsust kriisijuhtimismeeskonna juht professor Joel Starkopf. «Soovime, et kliinikumis oleksid parimal viisil kaitstud nii patsiendid kui ka tervishoiutöötajad. Patsiendid saavad selleks palju kaasa aidata, kandes kaitsemaski vastavalt juhistele ning järgides hoolikalt kätehügieeni ja vajaliku distantsi hoidmise reegleid,» lisas professor Starkopf. 

Osa patsiente peab enne ambulatoorset vastuvõttu või uuringuid läbima Covid-19 testimise. Need on haiged, kelle uuringud või ravi sisaldab aerosoole genereerivaid protseduure, nagu näiteks anesteesia, endoskoopiad, bronhoskoopiad või hambaravi. Selle tarvis on sisse seatud eraldi Covid-19 analüüsikabinet.

«Covid-19 testimise vajalikkuse otsustab raviarst enne ambulatoorset vastuvõttu, patsient saadetakse Covid-19 analüüsikabinetti testimisele üks päev enne vastuvõtule tulekut. Selline töökorraldus suurendab patsientide turvalisust ning ennetab võimalikku Covid-19 levikut haiglaruumides,» selgitas professor Joel Starkopf.

Covid-19 analüüsikabinet asub Puusepa 6 majas sissepääsuga maja külje pealt ning on avatud pühapäevast reedeni kell 8–17. Broneeringu analüüsiks teeb patsiendi ravimeeskond, kes võtab ka patsiendiga positiivse analüüsitulemuse korral ühendust ning jagab infot edasiseks raviga jätkamiseks. 

Patsiendid, kellel ravitegevus ei sisalda aerosoole tekitavaid protseduure, läbivad tavapäraselt kontrollpunkti ning lähevad eriarsti vastuvõtule. Plaanilisele statsionaarsele ravile tulevatelt patsientidelt võetakse vajaduse korral Covid-19 analüüs haiglas, kohe pärast registratuuri läbimist. Kliinikum paneb patsientidele südamele, et ambulatoorsetele vastuvõttudele, päevaravile ja statsionaarsele ravile ei tuldaks, kui esineb palavik ja hingamisteede sümptomid, välja arvatud, kui need on põhihaigusele iseloomulikud sümptomid.

Kliinikumi ravijuht doktor Andres Kotsar kinnitas, et kõikide patsientidega, kelle plaanilised ambulatoorsed vastuvõtud, päevaravi või statsionaarne ravi eriolukorra tõttu edasi lükkus, võetakse ühendust. «Lähtume põhimõttest, et eelistatud on patsiendid, kelle ravi edasi lükati, kuid samas peame leidma ka võimalused teiste patsientide jaoks, kelle eriarsti vastuvõtu või haiglaravi vajadus on muutunud akuutsemaks. Palume patsientidel jälgida infot kliinikumi kodulehel ning lähtuda ravimeeskonnaga tehtud kokkulepetest,» lisas Kotsar. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles