Tartu ülikool järgib võimalikult täpselt vastuvõtukava

Tartu Postimees
Copy
Tartu ülikooli peahoone.
Tartu ülikooli peahoone. Foto: Sille Annuk

Tartu ülikooli (TÜ) sisseastumine toimub talvel välja kuulutatud ajakava kohaselt ning vastuvõtutingimused jäävad praeguste plaanide kohaselt suures osas samaks.

Avalduste vastuvõtt eestikeelsesse magistriõppesse kestab 1. juulini. 18. juunist 1. juulini saab esitada avaldusi bakalaureuse-, rakenduskõrgharidus- ja integreeritud õppesse ning 1. maist 15. juunini doktoriõppesse, edastas TÜ pressiesindaja Sandra Sommer.

Kõigile õppeastmetele saab kandideerida ka juhul, kui eelmise astme õpingute lõpetamine on eriolukorra tõttu nihkunud juuli- või augustikuusse. Seejuures ei ole oluline, kas edasi on lükkunud õpingute lõpetamine TÜs või mõnes teises Eesti või välisriigi õppeasutuses. Selliste kandidaatide vastuvõtu otsused on siiski tinglikud, see tähendab, et ülikoolil on õigus vastuvõtuotsus tühistada, kui augustis selgub, et vastuvõetud kandidaat siiski varasemaid õpinguid ei lõpetanud.

Kandideerimisavaldusi saab esitada sisseastumise infosüsteemis SAIS, kuhu sisselogimiseks on nõutav kehtiv ID-kaart või mobiil-ID. Ülikool soovitab ID-kaardi kehtivus aegsasti üle kontrollida ja vajaduse korral tellida uus dokument. 

Õppekavade vastuvõtutingimusi ülikool praeguse seisuga ei muuda. TÜ arvestab sisseastumiseksameid, riigieksameid ja/või hindeid, mis on talvel vastuvõtutingimustes välja kuulutatud. Riigieksamite toimumine on olnud küsimärgi all, kuid haridus- ja teadusministeeriumi plaani kohaselt saavad gümnasistid teha eesti keele, eesti keele teise keelena ja matemaatika riigieksami. Mai lõpus ja juuni alguses toimuvate riigieksamite tulemused selguvad 30. juunil ehk päev enne kandideerimistähtaega.

Vastuvõtt magistri- ja doktoriõppesse toimub samuti kavandatud vastuvõtutingimuste alusel.

Ülikool lähtub praegu sellest, et riigieksamid toimuvad, kuid jälgib olukorda. Kui maikuu jooksul selgub, et riigieksameid siiski plaanitud ajal ei toimu, korraldab ülikool selle aasta gümnaasiumilõpetajatele vastuvõtu ilma riigieksamiteta. Õppekavade kaupa leitakse eraldi lahendus, näiteks toimub vastuvõtt ainult kavandatud sisseastumiseksami alusel või asendatakse eesti keele ja matemaatika riigieksam akadeemilise testi või erialase sisseastumiseksamiga. Täpse info õppekavade kaupa avalikustab ülikool esimesel võimalusel pärast riigieksamite tühistamist puudutava teate avalikustamist.

Tänavu jäi akadeemiline test eriolukorra tõttu ära ja seda sel aastal eritingimustel vastuvõtuks ei korraldata. Psühholoogia ja hambaarstiteaduse õppekava kohustusliku sisseastumiseksamina on akadeemiline test 6. juulil.

Sel aastal ei korraldata osas õppeainetes olümpiaadi lõppvooru ja see mõjutab eritingimustel vastuvõttu olümpiaaditulemuste põhjal. Kui lõppvoor jäi ära, arvestab ülikool selle asemel maakondliku olümpiaadi tulemusi. 11. ja 12. klasside parimate leidmiseks koostatakse pingeread maakondlike olümpiaadide kõrgeima punktisummaga kandidaatidest. Lõppvooru tulemuste asemel arvestab ülikool kutset lõppvooru. Lisainfo on veebilehel ut.ee/eritingimus.

Juuli algusesse planeeritud sisseastumiseksamid toimuvad sel ajal kehtivate nõuete kohaselt. Ülikool valmistub selleks, et kogunemis- ja liikumispiirangute tõttu ei saa sisseastumiseksameid korraldada plaanitud moel. Vajaduse korral tehakse suulised sisseastumiseksamid elektrooniliste kanalite abil. Samuti otsib ülikool lahendusi kirjalike eksamitööde korraldamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles