Inimesed tähistavad konnakaitsepäeva, konnad peavad kirglikult pulmi

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Käes on kudemise aeg. Konnad peavad pulmi.
Käes on kudemise aeg. Konnad peavad pulmi. Foto: Sille Annuk

Täna tähistatakse rahvusvahelist konnakaitsepäeva (Save the Frogs Day). Praegu on neil käsil pulmad, millega kaasneb isaste vali krooksumine ja emaste külge klammerdumine, nii et mõnikord tekib mitme konna pundar. Kudemise algusaeg oleneb liigist, veekogu ja õhu soojusest. Viljastatud munast areneb tavaliselt vähem kui nädalaga komakujuline vastne.

Ajakirja Eesti Loodus andmeil jäävad koorunud vastsed veetaimedele või veekogu põhjale lebama ning toituvad esialgu veel kehas olevast munarebujäägist. Mõni tund kuni mõni päev pärast koorumist hakkavad vastsed ujuma ja toitu otsima. Eestis on kolm perekonda päriskonnalisi: konn – Rana, kärnkonn – Bufo, mudakonn – Pelobates. Nende ujumisvõimelisi aktiivselt toituvaid vastseid nimetatakse kullesteks.

Konnad peavad pulmi mõnikord nii kirglikult, et emane lämbub isasloomade puntras.
Konnad peavad pulmi mõnikord nii kirglikult, et emane lämbub isasloomade puntras. Foto: Sille Annuk

Kahepaiksete elu on maailmas ohustatud neile sobivate elupaikade kadumise pärast. Viimase paarikümne aastaga on Eestimaa looduse fondi andmeil välja surnud 168 liiki kahepaikseid. Eesti kõik 11 liiki on looduskaitse all.

Nii nagu mullu, tehakse ka tänavu keskkonnaagentuuri eestvedamisel kahepaiksete vabatahtlikku seiret, milles kogutud andmed täiendavad riiklikku seiret ning parandavad teadmisi kahepaiksete levikust Eestis. Seires on oodatud osalema kõik loodushuvilised, kooliõpilastest elukutseliste loodusuurijateni. 13. aprillil peetud teabepakkumise on keskkonnaagentuur teinud järelevaadatavaks.

Vaatlusi saab teha alates ajast, kui kahepaiksed kogunevad kudemisveekogudesse kuni nende talvituma suundumiseni. Vaatlused edastatakse äpiga (Google või Apple), aga neid võib sisestada ka otse loodusvaatluste andmebaasi veebilehele.

Viljastatud munadest arenevad komakujulised kullesed.
Viljastatud munadest arenevad komakujulised kullesed. Foto: Sille Annuk
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles