Tartu lastekirjanduse auhinna pälvis loomaökoloog Tuul Sepp

Copy
Tuul Sepp peab videoloengut.
Tuul Sepp peab videoloengut. Foto: uttv

Lapsepõlve auhinna ehk Tartu lastekirjanduse tänavuse auhinna võitis Tuul Sepp raamatuga «Allikahaldjas», mille on illustreerinud Jaan Rõõmus ja andnud välja kirjastus Varrak.

Tuul Sepp (36) on doktorikraadiga loomaökoloog. Ta on auhinnatud nii teadustöö kui ka teaduse populariseerimise eest. Aastast 2019 on ta Eesti noorte teaduste akadeemia asepresident.

Tuul Sepa "Allikahaldja" esikaas.
Tuul Sepa "Allikahaldja" esikaas. Foto: Repro

«Allikahaldjas» on tema esimene ilukirjanduslik lasteraamat. Teose peategelased on teadlaste lapsed, 12-aastane Hõbe ja tema noorem vend Kaaren, kes lähevad suveks maale vanaema ja vanaisa juurde. Puhkust ei täidagi ainult igavus ja tüütud maatööd, sest lapsed avastavad saunatiigist värava, mille taga asub Unustusemaailm.

«Allikahaldjas» on fantaasiaküllane eesti rahvapärimust elustav seikluslugu nooremale ja keskmisele koolieale. Värvikad tegelased laiendavad raamatus lugejate silmaringi faktidega ajaloost, taimetarkusest, mütoloogiast jne.

Viieliikmelise žürii valis seda juhtinud kirjanik Eva Roosi teatel «Allikahaldja» üksmeelselt tänavuse Lapsepõlve auhinna võitjaks, sest raamat on hästi kirjutatud, sisutihe, põnev ja humoorikas. Teos pakub midagi nii noorele ise lugejale kui ka vanemale, kes ette loeb. Looga hästi sobivad illustratsioonid on teinud Jaan Rõõmus.

Tuul Sepa kõrval kandideerisid Lapsepõlve auhinnale Kairi Look («Piia Präänik ja bandiidid», Tänapäev), Jaanus Vaiksoo («King nr 39», Ärkel), Kristi Piiper («Armunud keldrikoll, vegan verikäkk ja teised», Tänapäev) ja Els Heinsalu («Haldja saladus», Argo).

Auhind antakse Tuul Sepale pidulikult üle Tartu laste- ja noortekirjanduse festivalil, mis toimub 14.-17. oktoobrini.

Lapsepõlve auhinna eelmised laureaadid on Kairi Look, Andrus Kivirähk, Reeli Reinaus, Kadri Hinrikus ja Jana Maasik. Nii nagu eelmistel aastatel, on Tartu linnal nüüdki kavas kinkida raamat, mille eest autor sai auhinna, sobivas vanuses Tartu kooliõpilastele.

Lapsepõlve auhinda rahastab Tartu linn, auhinna väljaandmist korraldab Tartu linnaraamatukogu koos mänguasjamuuseumiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles