Nelja seina vahele surutud noored igatsevad tavalist elu ja teisi inimesi (4)

Lenel Karu
Copy
Tartu noored Heidi Lätti (vasakult), Sergo Vaher, Liisa Veddel ja Eliise Luht on kuu aega kestnud karantiiniga küll harjunud, kuid nad kõik on sellest väga tüdinud.
Tartu noored Heidi Lätti (vasakult), Sergo Vaher, Liisa Veddel ja Eliise Luht on kuu aega kestnud karantiiniga küll harjunud, kuid nad kõik on sellest väga tüdinud. Foto: Erakogud

Pidev toas istumine ja eriolukord mõjutavad suuresti noori, kes on harjunud iga päev koolis käima, hobidega tegelema ja sõpradega aega veetma. Kuigi karantiinis pole enam midagi uut, on tekkinud tüdimus. Noored igatsevad vanade asjade järele, samas avastavad ka uusi.

Tartu noormees Sergo Vaher (16) lõpetas suvel põhikooli ning töötab praegu puhastusteenindajana. Enne eriolukorda veetis ta suure osa ajast Anne või Lille noortekeskuses, viimati oli tal käsil Tartu kooliteatrite festivali korraldamine. Viiruse tõttu tuli see festival ära jätta.

Plaanid läksid sassi ka 17-aastasel Heidi Lättil, kelle suurim hobi on tänavatants. «Karantiini tõttu lükati edasi kõik vähegi rahvarohked üritused, seega jäi ära võistlus, mille jaoks olime rühmaga kõvasti treeninud,» sõnas Lätti.

Palju jäi pooleli

Eriolukord viis noored kodusele õppele ja Tartu Variku kooli õpilane Eliise Luht (14) tunnistas, et sellega harjuda polnud kerge. «Alguses oli raske ja tundus, et palju antakse õppida. Kui olin aga kaks nädalat juba kodus õppinud, ei olnudki enam väga raske,» rääkis Eliise Luht.

Tuliseks jututeemaks muutus eriolukorra kehtestamisel abiturientide olukord. Miina Härma gümnaasiumi lõpuklassis käiv 18-aastane Liisa Veddel tegutseb aktiivselt Lille noortekeskuses, kavandab tänavakunstiprojekti ja õpib tänavatantsu.

«Alguses valitses koolides kaos, sest keegi ei teadnud, kuidas õppetöö käima hakkab või mis saab eksamitest ja lõpetamisest,» meenutas Liisa Veddel. Mõni nädal suhtus ta olukorda pooleldi huumoriga, nüüd tunneb ennast nelja seina vahele surutuna. «Varem ma isegi nautisin omaette olemist, aga nüüd tundub see vastumeelne.»

Noored tunnistasid üksmeelselt, et on karantiiniga harjunud, aga igatsevad väga tavapärast elu. Sergo Vaher naudib töötamist kui head võimalust majast välja saada ning suhtleb teiste noortega e-noortekeskuse kaudu. «See olukord ajab inimesi natuke hulluks. Oleme karantiiniga harjunud, aga tüdinenud,» nentis ta.

Eliise Luht peab kõige keerulisemaks sõpradest eemale hoidmist. «Olen selline inimene, kellele meeldib hästi palju väljas olla, linnas jalutada ja sõpradega aega veeta,» märkis ta. Ta pole ainuke, kes teisi igatseb. «Suhtlemise puudumine on tekitanud üksindustunnet, sest minu jaoks ei ole interneti teel suhtlemine võrdväärne tavasuhtlusega,» kinnitas Heidi Lätti.

Kahtlustan, et ei saa seda tõelist vabaduse maiku suhu, kui ainult postkastist oma tunnistuse ära võtan, nentis abiturient Liisa Veddel.

Abiturient Liisa Veddel on pidanud karantiini tõttu jätma pooleli autokooli. «Kõige kurvem on see, et mul oli ainult sõidueksam vaja veel teha, nüüd pean oma juhiluba ootama eriolukorra lõpuni,» rääkis Veddel.

Lisaks soovis ta väga võtta osa 12. klassi lõpetamist tähistavast tutipäevast ja lõpuaktusest, mis jääbki täitumata sooviks. «Kaksteist aastat nühkisin koolipinki ei millegi jaoks,» nentis ta. «Kahtlustan, et ei saa seda tõelist vabaduse maiku suhu, kui ainult postkastist oma tunnistuse ära võtan.»

Uued ettevõtmised

Sundolukorras on noored otsinud uusi võimalusi ja tegevust. Eliise Luht kirjutab päevikut, laiendab silmaringi tervisliku toitumise kohta, võtab koos perega midagi lõbusat ette ja teeb kodus trenni.

Heidi Lätti tantsib, õpib uusi teadmisi filmidest ja raamatutest, jalutab väljas ja veedab aega pereringis. Jõusaali asendamiseks on Sergo Vaher hakanud jooksmas käima.

Liisa Veddel jätkab tantsutreeninguid koduses veebiõppes, joonistab ja maalib ning omandab uusi kokkamisnippe.

«Üritan igast päevast parimat võtta, kuid selle juures mitte ära unustada, et praegune olukord pole igavene ja ma peaksin ka tuleviku peale mõtlema,» ütles Liisa Veddel. Tavapärane õppetöö on lõpuklassidel läbi, aga eksamiteks tuleb korrata.

Reeglid täitmiseks

Kuigi paljud noored mõistavad, et eriolukorra reeglitest tuleb kinni pidada, nentis Sergo Vaher, et kõik reegleid ei austa.

«Hiljuti tulin töölt ja nägin kesklinnas noorte kogunemist. See ajas mind väga närvi, aga üksinda ei taha suure kamba juurde tükkida,» rääkis Vaher. Tema arvates puudub noortel politsei vastu piisav lugupidamine ning hoiatused kuulatakse küll ära, aga siis kogunetakse teise nurga taga.

Noormees ise suhtleb karantiinis vaid lähimate sõpradega. «Kui sõbranna on terve, siis ikka kallistame. Imelik oleks terve aeg omavahel kahte meetrit vahemaad hoida,» selgitas Vaher.

Eliise Luht on viiruse suhtes ettevaatlik, peseb hoolikalt käsi, kannab väljas maski. Heidi Lätti aga valib inimesi, kellega suhelda. «Üritan enda kaitsmiseks võimalikult vähe kokku puutuda inimestega, kes käivad tööl ja kellel on suurem oht nakatuda,» selgitas Lätti.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles