Päevatoimetaja:
Richard Särk

Unistus politseiniku elukutsest sai tuule tiibadesse läbi vabatahtliku töö

Copy
Elvast pärit Liina Sööt läks politseinikuks õppima pärast tööd vabatahtlikuna.
Elvast pärit Liina Sööt läks politseinikuks õppima pärast tööd vabatahtlikuna. Foto: Lõuna prefektuur

Tänasel abipolitseinike päeval meenutab Lõuna prefektuuri patrullpolitseinik Liina Sööt, kuidas kümmekond aastat tagasi tekkinud unistus korravalvuriametist läbi abipolitseinikuks hakkamise tuule tiibadesse sai

«Politseitöö vastu tekkis mul huvi juba kümmekond aasta tagasi, kui õppisin veel keskkoolis,» räägib Elvast pärit 27-aastane Liina Sööt. Toona jäi unistus erinevatel põhjustel täide viimata, ent püsis siiski mõttes. Vahepeal Soomes elades ja pisipere luues ei andnud süda aga rahu ning naine otsustas kõige muu kõrvalt esialgu korrakaitsja ametit just abipolitseiniku rollis proovida.

Esimene patrull

«Esimene patrulliskäik abipolitseinikuna oli meeldejääv, täpselt nagu lootsingi. Olime koos Tartu koerajuhtide ja nende kahe vahva teenistuskoeraga patrullis. Saime väljakutse mittepeatumisele, kus autojuht tegi avarii ja pages metsa. Otepää käänulised teed ja alarmsõit ei unune vist eal. Roolis oli kogenud politseinik, kes ohjas autot hästi. Otsisime pimedast metsast põgenikku, küll tulemuseta, ent kokkuvõttes oli kogu see sündmuste ahel unustamatu,» kirjeldas Sööt.

Abipolitseinike ja politseinike vahel Sööt ise olulist vahet ei tee peale selle muidugi, et ühel on enam õigusi kui teisel. «Kui tagantjärele vaadata, siis abipolitseinikele võiks enam teha sunni rakendamise koolitusi, ka võimaldada pädeva mõõtja koolitust,» arvas ta. 

«Olin mõned kuud abipolitseinikuna tegev, kui leidsin, et peaks ikka tõsimeeli oma kauaaegse unistuse lõpuni täide viima ja politseinikuks hakkama,» rääkis praegune patrullpolitseinik. Pere toetas Söödi otsust igal sammul, kuna ta oli noorest peale mõista andnud oma unistuste elukutsest. Valik oli muidugi ootamatu, kuna Söödi lähiringkonnas pole teisi, kes oleks korrakaitsevaldkonnaga kuidagi kokku puutunud. Ka tal enda varasem kokkupuude politseiga piirdus üksnes erinevatel avalikel üritustel, kus politsei oma tööd tutvustas. 

Maandus Lõuna prefektuuris

Enne politseiperega liitumist töötas Sööt Tartumaa tervisespordikeskuses laskeinstruktori ja administraatorina. «Suhtlusoskus ja laskesport on ka politseitöös olnud suureks abiks. Nii olen saanud näiteks prefektuuri esindada erinevatel laskevõistlustel,» ütles ta. 

Sööt oli kursis, et abipolitseinikel on võimalik õppida politseinikuks kaugõppes. See polnud aga kõik, sest õppetöö nõudis palju tööd ning muuhulgas ka pidevat patrullis käimist. «Kord olin patrullis koerajuhtidega, siis liikluspolitseinike või patrullpolitseinikega, ka piirivalvuritega,» kirjeldas Sööt, kuidas ta erinevates patrullgruppides töötades parimad õpetussõnad ja kogemused hankis.

Praegu töötab Sööt Tartu patrullpolitseinikuna ning on mitmetele kolleegidele oma töökuse ja asjalikkusega silma jäänud. «Olen õnnelik, sest saan teisi aidata ja teen tööd, mis mulle meeldib. Abipolitseinikuna tegutsemine oli hea võimalus näha lähedalt politseitöö köögipoolt ning andis julgust kauaaegne unistus politseiniku elukutsest täide viia,» sõnas ta.

Vabatahtlikuna korratagamisisest ja politseinikuametist, saad ülevaate siit

Tänukontsert vabatahtlikele

  • 26 aastat tagasi võeti vastu esimene abipolitseinike seadus ning loodi võimalus vabatahtlike kaasamiseks avaliku korra kaitsmisse ja turvalisuse loomisse.
  • Täna õhtul kell 19 toimub abipolitseinike kogu eestvedamisel vabatahtlikele pühendatud virtuaalne tänukontsert, kus astuvad üles erinevad üllatuskülalised ning üheskoos tehakse kontaktivaba kummardus abipolitseinikele ja nendega koos töötavatele politseiametnikele.
  • Tänukontsertist saab osa siin ja siin.
Tagasi üles