Algab uue tee ehitamine kondimootori jõul liikujatele

Vilja Kohler
, ajakirjanik
Copy
Vaksali ja Tähtvere linnaosa ühendav kergliiklustee rajatakse raudteega paralleelselt.
Vaksali ja Tähtvere linnaosa ühendav kergliiklustee rajatakse raudteega paralleelselt. Foto: Margus Ansu

Peagi algab Tartu Vaksali ja Tähtvere linnaosa ühendamiseks uue kergliiklustee ehitamine lõigul Vaksali-Tuglase-Kreutzwaldi. Vaksali ja Näituse tänava ristmikust Rohelise pargini ulatuv 3,2-kilomeetrine kergliiklustee valmib 2021. aasta lõpus.

Kõnealune uus tee on oluline osa ülelinnalise kergliiklusteede võrgustiku väljaarendamisest, ütles Tartu abilinnapea Raimond Tamm. «Eesmärk on muuta linnaosade vahel jalgsi ning rattaga liikumine ohutumaks ja mugavamaks,» lisas ta.

Uus kergliiklustee kulgeb paralleelselt raudteekoridoriga. Raudtee äärde rajatakse jalgratta- ja jalgtee, kus on parkimiskohad, puhke- ja haljasalad ning bussiootekojad. Seda nn põhitrassi hakkavad Kreutzwaldi tänavaga ühendama mitu kõrvalteed.

Tööde käigus ehitatakse välja Tartu Näituste messikeskusele ja maaülikoolile oluline sõidutee, mis algab Tuglase ja Vaksali tänava ristmikult ning ulatub Kreutzwaldi tänavani. Lisaks rajatakse uued jalgteed, mis ühendavad Kreutzwaldi tänavat maaülikooli veterinaarmeditsiini õppehoone ning Waldorfi gümnaasiumiga, et jalakäijad saaksid ohutult bussipeatustest õppehoonete juurde liikuda.

Turvalisemaks liiklemiseks võetakse kasutusele punane asfaldikate kohtades, kus kohtuvad kergliiklejate ja mootorsõidukite liikumisteed. Vaegnägijatele paigaldatakse kompimisega tajutavad tehiskividest plaadid teeületuskohtadesse ja suunavad plaadid Vaksali tänava bussipeatustesse.

Vaksali-Tuglase-Kreutzwaldi kergliiklustee ehitamise riigihankel tunnistas Tartu linnavalitsus edukaks ASi Tref pakkumise maksumusega 2,9 miljonit eurot. Ehitamist rahastatakse Euroopa Liidu regionaalarengu fondist «Linnapiirkondade jätkusuutlik areng», samuti panustab linn. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles