Kuulus vene romaan tuleb tantsulavale

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavastuses «Kuritöö ja karistus» tantsivad peaosades Sergei Upkin (Raskolnikov) ja Eve Andre (Sonja).
Lavastuses «Kuritöö ja karistus» tantsivad peaosades Sergei Upkin (Raskolnikov) ja Eve Andre (Sonja). Foto: Priit Simson

Teenekas ballettmeister Mai Murdmaa (73) toob 23. jaanuaril Vanemuise väikesesse majja vaadata oma lavastuse «Kuritöö ja karistus», mis uusversioonis esietendus mullu novembris Vene Teatris.

Kriitikas juba kiita saanud taaslavastuse aluseks on Fjodor Dostojevski romaan «Kuritöö ja karistus». Keskseid tegelasi on kolm: kurjategija Raskolnikov (Sergei Upkin), tänavatüdruk Sonja (Eve Andre) ja politseinik (Vitali Nikolajev, kõik kolm estoonlased).

Teiste hulgas on laval ka mõrvatud vanaeit. Teda kehastab praegune Estonia tantsusolist Andrus Laur, kes hiilgas aastatel 2003–2006 Vanemuise balletitrupis ja töötas seejärel 2006–2011 Portugali Rahvusballetis.

Nüüd ilma vaheajata

«Kuritöö ja karistuse» taaslavastus on Mai Murdmaa sõnul esiteks kompaktsem (1991 esietendunud lavastuses oli kaks vaatust, nüüdses aga üks, mis vältab poolteist tundi) ja teiseks on laval vähem tantsijaid. «Nüüdne lavastus on stiilipuhtam, psühholoogiliste liikumiste ja seisundite poolest täpsem,» lisas ta.

Raskolnikovi osatäitja Upkini kohta ütles Murdmaa, et see suurepärane tantsija valdab oma väga head tehnikat nii loomulikult, et see mõjub millegi enamana kui tehnika. «Eesti balletiteatris on nii täiuslik rollikäsitlus erandlik,» lisas ballettmeister.

Eve Andre täidab Murdmaa meelest oma osa ülimalt süvenenult ja väga suure mõistmisega ning ka Vitali Nikolajev ei ole vedanud truppi alt. Andrus Lauri nimetas aga Murdmaa väga intelligentseks tantsijaks.

Muusika on põhimõtteliselt sama mis 1991. aasta «Kuritöös ja karistuses», koosnedes Arvo Pärdi mitmest teosest. Kunstnikud on Andris Freibergs ja Kustav-Agu Püüman, valguskunstnik Igor Kapustin ja repetiitor Aime Leis.

Murdmaa nüüdse «Kuritöö ja karistuse» tõi vaatajate ette tema enda MTÜ Päikesevanker, mis saigi asutatud just seda lavastust silmas pidades.

Järgmist Päikesevankri lavastust ei julge ballettmeister veel välja pakkuda. «Projektiteatri tegemine on keeruline ja nõuab väga palju energiat,» märkis ta. «Praegu on lavastuses neli tegelast, aga teha sellist projekti, kus on ka tantsurühm, on vist võimatu.»

Kui aga mõni teater pakub teile võimalust teie loomingulisest minevikust mõnda eriti suurt kordaminekut taaslavastada? «Muidugi teen ma seda hea meelega,» ütles ta.

Mõni päev Venemaal

Uue aasta esimese nädala hakul sõitis Murdmaa mõneks päevaks Venemaale, et vaadata Peterburis ja Moskvas etendusi ning tutvuda muu kultuurieluga.

Sellega seoses mainis ta, et talle on tehtud ettepanek viia aastal 2013 «Kuritöö ja karistus» Peterburisse festivalile. See toimub maailmakuulsa vene tantsija, koreograafi ja näitleja Mihhail Barõšnikovi 65. sünnipäeva puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles