Üleskutse: lugejad, palun saatke fotojäävustus, kuidas tähistate pühi eriolukorras

Tartu Postimees
Copy
Pildil sibulakoortega värvitud munad.
Pildil sibulakoortega värvitud munad. Foto: Margus Ansu

Ülestõusmispühad ja sellele eelnev suur reede on jõulude kõrval kristlaskonna jaoks suurimad pühad, mida tähistatakse tavaliselt kirikusse minnes. Et tänavu mööduvad suur reede ning lihavõtted kodusemalt kui varasematel aastatel, siis otsustas Tartu Postimehe toimetus koguda lugejatelt fotojäädvustusi. 

Ülestõusmispühade ehk munadepühadega seostub komme värvida mune ja neid koksida. Teatavasti võidab see, kelle muna jääb terveks. Munade värvimise tava päritolu kohta on erinevaid seletusi ja selle täpne algus on teadmata.

Praegusel ajal kasutavad inimesed munade värvimiseks nii poes saadaval olevaid värve, aga ka vanamoelisemaid viise, näiteks sibulakoorte ja roosiõitega munadele kerge tooni andmist.

Uuema aja kombe kohaselt räägitakse lastele lihavõttepühade ajal jänesest, kes peidavad öösel majja või aeda mune ning maiustusi. Tänapäeval on pühade ajal menukad ka šokolaadimunad. 

Et kodustes tingimustes saaks oma värvitud ja kaunistatud mune teistelegi näidata, ootame lugejatelt fotosid koos kirjeldusega aadressile tartu@postimees.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles