Galerii Mullu kuivale jäänud peolaev jõudis viimaks Võrtsjärvele

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy

Aastaid Emajõel liivakoormaid vedanud puksiirlaev Omedu jõudis pärast mitut aastat kuival maal seismist taas vette. Laeva praegune omanik, motomees Riho Kollist alias Lärm ehitas puksiirlaeva ümber peolaveaks ning lasi aluse eile toimetada Võrtsjärvele.

Laeva treileritele tõstmine, viie kilomeetri kaugusele sõitmine ja treilerilt vette tõstmine võttis aega viis tundi. Enne maha laadimist vajus laeva vedanud veok veidi pinnasesse ning veoki välja tõmbamiseks oli vaja traktori abi. «Natuke kraapis naabrimehe hoovi üles, aga ei midagi hullu,» sõnas laeva omanik Kollist.

Peoks siiski laeval veel niipea ei lähe. Eriolukorra lõppemiseni tegeleb Kollist laeval veel remonditöödega. Väike-Rakkest Võrtsjärvele toimetamiseks võeti laevalt maha klaasseinad, mis nüüd tuleb tagasi panna, samuti laseb Kollist laevatekile peale panna katuse.

Puksiirlaevast peolaevaks ehitatud Omedu pidi järvele lastama juba mullu augustis, kuid madala veetaseme tõttu tuli see protseduur veetaseme tõusmiseni edasi lükata.

Mitu aastat Tartus Ropka sadamas pukkide peal seisnud Omedu ostis Kollist 2018. aasta suvel. Eelmise aasta veebruaris lasi ta laeva Tartust Väike-Rakkesse toimetada ning eile jõudis laev viimaks Võrtsjärvele.

Laeval mootorit ei ole ning ise see järvel ei sõida. Ühest kohast teise liigutamiseks veetakse seda mootorpaadi järel. Esimene pidu peolaeval leiab aset pärast eriolukorra lõppu. Peolaev on Võrtsjärvel aasta ringi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles