Tabivere sotsiaalkeskuses on tuvastatud seitse koroonajuhtu. Teised Tartumaa hooldekodud püsivad nulli peal

Kelly Olesk
, ajakirjanik
Copy
Terviseameti töötajad käisid eile keskpäeval koos kliinikumi anestesioloogia ja intensiivravi kliiniku direktori Ago Kõrgveega Tabivere sotsiaalkeskuses andmas nõu, kuidas vältida koroonaviiruse levikut majas sees.
Terviseameti töötajad käisid eile keskpäeval koos kliinikumi anestesioloogia ja intensiivravi kliiniku direktori Ago Kõrgveega Tabivere sotsiaalkeskuses andmas nõu, kuidas vältida koroonaviiruse levikut majas sees. Foto: Margus Ansu

Tartu valla Tabivere sotsiaalkeskuses võeti läinud reedel kõigilt koroonaproov, selle tulemusena diagnoositi kahel töötajal ja ühel elanikul koroonaviirushaigus. Eilseks olid sama diagnoosi saanud viis selle asutuse elanikku ja kaks töötajat.

Teisipäeva õhtul oli lisaks kahele koroonahaigele töötajale kehv enesetunne veel ühel töötajal. Eile ei läinud tööle neli töötajat, neist kahel on juba varem kinnitatud koroonaviirushaigus ning kaks andsid proovi eile.

Tartumaa teistes hooldekodudes ning Tartu linna hoolekandeasutustes pole koroonaviirus elanikke ja töötajaid seni tabanud.

Seitse positiivset

Teisipäeval sõidutati Tabivere sotsiaalkeskuse neli hoolealust ravile Tartu ülikooli kliinikumi. Nad kõik on nakatunud koroonaviirusega, nentis Tartu vallavanem Jarno Laur. «Asjad on halvasti,» tunnistas ta.

Tabivere sotsiaalkeskuse viies koroonasse nakatunud hoolealune ei ole seni vajanud haiglasse viimist. Ülejäänud hoolealused on terved ega ole kehva enesetunde üle kurtnud, ütles Tarbivere sotsiaalkeskuse juhataja Kaarel Pärnapuu eile ennelõunal.

Eile hommikul võeti sotsiaalkeskuses kõigilt ka kordusproov, mille tulemused laekuvad hiljemalt homme.

Sotsiaalkeskuses käisid eile nõu andmas Tartu ülikooli kliinikumi anestesioloogia ja intensiivravi kliiniku direktor Ago Kõrgvee ning kolm terviseameti töötajat. «Peame ümber tegema karantiiniruumi vaheseinad ja lüüsid,» selgitas Pärnapuu. Need tööd tehakse ära esimesel võimalusel. Vallavanem lisas, et sotsiaalkeskuses tuleb inimesed jagada kolme eraldi ossa: nakatunud, terved ja viiruskahtlusega elanikud.

Asjad on halvasti, tunnistas Tartu vallavanem Jarno Laur Tabivere sotsiaalkeskusse jõudnud koroonaviirusest rääkides.

Hooldekodu töötab nüüd erirežiimil. Eelmise nädala analüüside tulemusel otsustas vald samas majas tegutseva lasteaia sulgeda. Laur kutsub kõiki Tabivere elanikke püsima kodus ning vältima igasugust kontakti. «Tabivere on väga väike koht ja kõik inimesed on omavahel seotud,» selgitas ta.

Samuti palub vallavanem kõigil kohalikel tööandjatel järgida masinatööstusettevõtte OÜ Same eeskuju: teha töötegemisse paus ja lasta inimestel püsida kodus.

Eraldi osakond

Teistes Tartumaa hooldekodudes ei ole nakatumisi registreeritud, teatas terviseameti Lõuna regiooni juht Tiia Luht eile.

Tartumaa suurimas, ligi 300 elanikuga Hellenurme hooldekodus ei ole lauskontrolli tehtud. «Kui inimesel on esinenud haiguse sümptomid, siis oleme teinud pistelist kontrolli. Seni on kõik proovid olnud negatiivsed,» ütles Hellenurme hooldekodu juhataja Kätlin Sipelgas.

Ka Tartu linna kriisimeeskond suhtleb iga päev terviseametiga, et vahetada vajalikku teavet koroonaviiruse leviku piiramiseks. Tartu linnavalitsusele teadaolevalt ei olnud eile hommikuse seisuga Tartu hooldekodu ega SA Tartu Vaimse Tervise Hooldekeskuse elanike ja töötajate seas positiivseid juhte.

Tartu abilinnapea Mihkel Lees selgitas, et kui mõnel töötajal või elanikul on esinenud haigussümptomid, siis on temalt võetud proov. Seni on kõik proovid andnud negatiivse tulemuse.

Kuigi praegu nakatunuid pole, on linnavalitsus valmistunud juhuks, kui mõnes hooldekodus keegi siiski haigestub. Hooldekodudes, aga ka teistes hoolekandeasutustes ollakse valmis, et koroonaviirusega nakatunud elaniku saaks isoleerida eraldi tuppa. Tartu hooldekodus on ette valmistatud eraldi osakond, mida saab kasutada, kui hooldekodus on mitu nakatunut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles