Kuidas raadiolained leidsid sada aastat tagasi tee tartlaste ellu (3)

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Kodumaise ringhäälingu algusaastatel kuulati saateid toruvaljuhääldiga. Raadiovastuvõtja on kõigi tunnuste järgi Tartu telefonivabriku 1920. aastate teise poole toodang.
Kodumaise ringhäälingu algusaastatel kuulati saateid toruvaljuhääldiga. Raadiovastuvõtja on kõigi tunnuste järgi Tartu telefonivabriku 1920. aastate teise poole toodang. Foto: Eesti Ringhäälingumuuseum

Täna võivad raadiolained tartlaste ümber ja sees erilise lusti ja pidulikkusega laksuda, sest ülikoolilinn sai raadiojaamaga linnaks täpselt 100 aastat tagasi. «Raadiojaam on Doome mäel ülikooli obserwatooriumi ruumides juba töötamas,» kirjutas toonane Postimees. «Asutus kuulub posti-telegraafi ametkonna alla ja on wiimase poolt sisse seatud, kuna Tartu ülikool on ruumid annud.»

Kuldmikrofoniga autasustatud ajakirjanik Vello Lään on uurinud põhjalikult ringhäälingu ajalugu ja kuulub nende autorite ringi, kelle artiklitest koosneb koguteos «Tartu. Ajalugu ja kultuurilugu» (Ilmamaa, 2005). Sealt võib lugeda, et kui Tartu esimene raadiojaam alustas 9. aprillil 1920 tööd, oli esialgu võimalik vastu võtta üksnes telegraafisignaale.

Kellaaeg ja ilmateade

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles