Kliinikum avas vähihaigetele infotelefonid

Kelly Olesk
, ajakirjanik
Copy
Tartu ülikooli kliinikumi peahoone.
Tartu ülikooli kliinikumi peahoone. Foto: Sille Annuk

Ehkki Tartu ülikooli kliinikum on koroonakriisis pidanud oma tööd märkimisväärselt ümber korraldama ja plaanilised raviprotseduurid edasi lükkama, jätkub vähihaigete ravi. Täna avas hematoloogia-onkoloogia kliinik ka vähihaigetele mõeldud infotelefonid.

«Olgugi et COVID-19 pandeemiast tingitud eriolukorras on plaaniline arstiabi kliinikumis ja ka teistes Eesti raviasutustes peatatud, tagab kliinikum nende haiguste aegkriitilise arstiabi, mille diagnostika ja ravi edasilükkamine kahjustab haigete prognoosi tervisele ja elule,» selgitas hematoloogia-onkoloogia kliiniku juhataja doktor Peeter Padrik. 

Aegkriitilise arstiabi vajavate haiguste hulka kuuluvad ka pahaloomulised kasvajad, mille puhul tuleb leida tasakaal põhihaiguse ja viiruse riskide vahel. «See ei ole alati lihtne, sest tuleb lähtuda iga patsiendi ja haiguse eripärast. Lisaks toimub kasvajatesse haigestumine ka viiruse pandeemia ajal ning ka uutele kasvajahaigetele tuleb tagada kvaliteetne diagnostika ja ravi käsitlus,» lisas Padrik.

Et tagada pahaloomuliste kasvatajatega patsientide ladus suhtemine haiglaga kriisiolukorras, avas kliinikum lisaks infokanali. Alates 8. aprillist on küsimuste esitamiseks avatud vähihaigete infotelefonid hematoloogiliste ja onkoloogiliste haigustega patsientidele ning ka e-posti aadress.

  • Hematoloogiliste haigustega patsiendid saavad helistada teisipäevast reedeni kell 9–14 telefonil 731 9893.
  • Onkoloogiliste haigustega patsiendid saavad helistada esmaspäevast reedeni kell 8–15 telefonil 731 9802.
  • Kõikidel tööpäevadel on patsiendid oodatud saatma küsimusi e-posti aadressile vahikeskus@kliinikum.ee.

Telefoni ja e-posti teel saab teavet ravikorralduse kohta, esitada küsimusi eriolukorra ajal planeeritud ravi kohta ning teatada diagnostika- ja ravikorraldusega seotud probleemidest.

Tartu ülikooli kliinikumis jätkub pahaloomuliste kasvajatega või nende selge kahtlusega patsientide diagnostika ja ravi. Välja arvatud juhud, mille puhul olemasolevate tõenduspõhiste andmete kohaselt ei halvenda protseduuride edasilükkamine haiguse prognoosi. Edasi lükatakse kasvajate järelkontrollide vastuvõtud ja uuringud, kui ei esine haiguse retsidiivile viitavaid tunnuseid. Sellekohase hinnangu annab igale patsiendile tema raviarst.

Kui vastuvõtu või ravi kuupäev muutub, võetakse patsiendiga ühendust. Kui patsiendiga pole enne vastuvõttu ühendust võetud, toimub kõik plaanipäraselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles