Perearsti argipäev: kuidas uurida meili teel kurku, kuidas veenda ja aidata

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Eesti perearstide seltsi juhatuse liige Ruth Kalda ühel varasemal gripihooajal, mil meedikutel tuli palju rääkida vaktsineerimise olulisusest. Koroonahaiguse vastu vaktsiini veel pole, aga oi, kuidas seda vajatakse .
Eesti perearstide seltsi juhatuse liige Ruth Kalda ühel varasemal gripihooajal, mil meedikutel tuli palju rääkida vaktsineerimise olulisusest. Koroonahaiguse vastu vaktsiini veel pole, aga oi, kuidas seda vajatakse . Foto: Lauri Kulpsoo

Perearstidel on tulnud ümber korraldada töö nii kabinettides kui ka tervisekeskustes ning samal ajal end kursis hoida pidevalt uuenevate juhistega. Mõnikord saabuvad juhised öösel kell kaks. Tööd, muutusi ja uusi teemasid on neil praegu kuhjaga.

Näiteks, kuidas vältida potentsiaalselt haigete ja tervete inimeste kokkupuudet. Kuidas veenda krooniliste haigustega inimesi, et nad ei tuleks ilma registreerimata arsti ukse taha ootama. Kuidas korraldada imikute vastuvõtte. Kuidas kaitsta end olukorras, kus kaitsevahendeid ei pruugi kauaks jätkuda. Millal selga panna täisvarustus. Ja nii edasi.

Ülikooli perearstikeskuse arstid võtavad hommikupoolikuti vastu patsiente, kellel pole viiruse sümptomeid, aga kellega on vajalik ilmtingimata kohtuda, et seisundit hinnata. «Meil on väga range kord, keegi ei pääse vastuvõtule ette registreerimata ja alati helistame vastuvõtule eelneval päeval kõik registreerunud üle, et küsida, ega ta pole ehk haigestunud mõnda viirusnähtudega haigusesse,» kirjeldas praegust töökorraldust Ülikooli perearstikeskuse arst Ruth Kalda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles