TÜ kliinikumi nõukogu lasi juhatuse esimehe lahti, sest too polevat piisavalt pühendunud koroonakriisile (4)

Tartu Postimees
Copy
Priit Eelmäe
Priit Eelmäe Foto: Kristjan Teedema

Tartu ülikooli kliinikumi nõukogu vabastas täna enne tähtaja lõppu ametist kliinikumi juhatuse esimehe Priit Eelmäe, kelle suhtes kliinikute juhid aasta algul peaaegu üksmeelselt umbusaldust avaldasid.

Nõukogu kutsus juhatuse esimehe Priit Eelmäe tagasi tänasest kuupäevast ehk 27. märtsist ning määras kohusetäitjaks senise haldusjuhi Marek Seeri.

13. märtsil moodustati professor Joel Starkopfi eestvedamisel kriisijuhtimismeeskond, mis on nõukogu ametliku hinnangu kohaselt suutnud väga edukalt valmistuda koroonaepideemiaga toimetulekuks suurhaiglas.

«Kuid eriolukord ja plaanilise töö lõpetamine tähendab suuri ümberkorraldusi ka teiste haigete käsitlemisel nii kliinikumis kui ka kliinikumi vastutuspiirkonnas. Kahjuks muutub lähinädalatel keerulisemaks ka kõigi mitte Covidi-haigete ravi ja hädavajaliku taseme hoidmine nõuab ulatuslikke ettevalmistusi kõigis kliinikutes ning teenistustes. See peab olema plaanipärane ja koordineeritud,» ütles reedel nõukogu esimees Urmas Klaas.

Klaasi sõnul pole juhatuse esimees Priit Eelmäe eelnimetatud ülesannetele pühendanud piisavalt tähelepanu, mistõttu tema jätkamine kriisiolukorra juhina ei ole võimalik ja kliinikumi nõukogu otsustas tänasel koosolekul ta ametist vabastada. «Täname Priit Eelmäed senise panuse eest. Koos kogu tööperega on kliinikumi patsiendikesksus teinud sammu edasi,» märkis Klaas.

Juhatuse esimehe kohusetäitjaks tõusnud Marek Seer on aktiivselt tegutsenud nii kliinikumi kriisijuhtimismeeskonnas kui ka Lõuna-Eesti regionaalse meditsiinistaabi juhina.

Nõukogu teatel minnakse pärast eriolukorra lõppu kindlasti edasi kliinikumi juhtimis- ja struktuurireformiga, mida Eelmäe püüdis käivitada, kuid millega ta kliinikute juhtide teravale vastuseisule põrkus.

Seer kinnitas, et kriisiolukorras on vajalik jätkata süsteemset ja hästi laabuvat meeskonnatööd epideemiaga hakkamasaamiseks. «Sama tähtis on plaanilise ravi ajutisest lõpetamisest tuleneva situatsiooni reguleerimine nii, et patsiendid oleksid hästi informeeritud ja nende ravitee korraldatud,» rääkis Seer.

On tähelepanuväärne, et Lõuna-Eesti suurima haigla juhtimist tabas praegusel eriti keerulisel ajal teinegi hoop, kui ülemarsti ülesandeid täitnud juhatuse liikmel dr Andres Kotsaril tekkis terviserike. Et Kotsar peab lähitulevikus kodus taastuma, täidab nõukogu otsusel ülemarsti ülesandeid närvikliiniku juhataja professor Pille Taba.

Eelmäe saatis õhtul kliinikumi töötajatele lühikese lahkumiskirja. Avaldame selle muutmata kujul.

Head kliinikumi töötajad!

Pöördun teie poole suure tänutundega möödunud pooleteise aasta eest. Tartu ülikooli kliinikumi nõukogu otsustas täna, et minul tuleb taanduda juhatuse esimehe kohalt.

Mul on südamest kahju, et ei jõudnud viia ellu lubatud muutusi koos oma meeskonnaga. Olen jätkuvalt veendunud, et kliinikum vajab kaasajastamist, lihtsalt nõukogu usk sai enne otsa. Loodan, et järgmine kliinikumi juhatuse esimees ei unusta inimeste petitsiooni muutuste toetuseks ja tervishoiutöötajate ootust nende elluviimiseks.

Teie, kliinikumi töötajad, seisate praegu silmitsi suurima väljakutsega – aidata Eesti inimestel toime tulla COVID-19 puhanguga. Just COVID-19 kriisijuhtimismeeskonnaga koostööd tehes, tundsin, et töörahu on taastumas. Korraldasime ühiselt ja operatiivselt ümber kogu kliinikumi ravitöö.

Hindan Teie kõigi panust kõrgelt ning loodan, et muudatused kliinikumi juhtimises ei mõjuta teie igapäevatööd.

Lugupidamisega

Priit Eelmäe

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles