Kodukokad toidavad eesliinil töötajaid

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Selle nädala algul valmistas Getter Madison kringleid ja kooki Tartu kiirabi töötajatele.
Selle nädala algul valmistas Getter Madison kringleid ja kooki Tartu kiirabi töötajatele. Foto: Kollaaž Artur Kuus

Eriolukorras on kiirabibrigaadid, haiglatöötajad ja operatiivtöötajad üle koormatud, nakatumisohust rääkimata. Et eesliinil töötavate inimeste tuju tõsta ja neid ennastsalgava panuse ees tänada, otsustasid ülikoolilinna kaks kodukokka neid kostitada maitsva kõhutäiega.

Toidublogija Getter Madison valmistab kringleid, kooke ja salateid kiirabibrigaadidele ja kliinikumi töötajatele ning tema plaan on kõhud täis sööta ka häirekeskuse töötajatel.
,
Toidublogija Getter Madison valmistab kringleid, kooke ja salateid kiirabibrigaadidele ja kliinikumi töötajatele ning tema plaan on kõhud täis sööta ka häirekeskuse töötajatel. , Foto: Kristin Hansen

Toidublogija Getter Madison algatas möödunud nädalal oma Instagrami kontol rahakogumise aktsiooni. Loetud päevadega kogus ta tuhat eurot, mille eest valmistab sellest nädalast eesliinil töötajatele maitsvad eined.

Esmaspäeval tegi ta Tartu kiirabile kringleid, brownie-kooke ja hulga salatit, selleks kulus 200 eurot. 800 euro eest kavatseb kodukokk kostitada Tartu ülikooli kliinikumi ja häirekeskuse töötajaid.

Pere abiga

Eile tegigi Getter Madison oma koduköögis kringleid, salateid ja koogikesi kliinikumi erakorralise meditsiiniosakonna (EMO) töötajatele. «Et seal on võrreldes kiirabiga palju rohkem töötajaid, tuli mulle ema toiduvalmistamisel appi,» rääkis ta. Valmistoodangu kohaletoimetamisega aitab Madisoni elukaaslane.

Et eriolukord nõuab ka tooraine varumisel ja toidu üleandmisel tavapärasemast rohkem hoolt, siis ei anna Madison kliinikumi töötajatele saadetist isiklikult kätte. «Leppisime kokku, et saadetisele tuleb keegi vastu või siis paneme selle ukse taha, kuhu sellele järele tullakse,» selgitas ta.

Ka toidukraami varub ta hulgilaost, kus isegi tavaolukorras liigub ringi vaid üksikuid inimesi. «Teisipäevalgi käisin toorainet varumas ning samal ajal oli seal veel vist ainult üks ostja, kellega loomulikult hoidsime distantsi,» sõnas Madison.

Eesliinil töötajatele kavatseb ta süüa valmistada nii kaua, kuni tema algatatud korjandusest raha jätkub. Pärast kliinikumi töötajate kostitamist algab kokkamine häirekeskuse töötajate rõõmuks.

«Rahast kindlasti puudus ei ole, kõige enam on puudus töökätest,» märkis Madison. Samas annab ta endale aru, et kedagi peale ema selle aktsiooni tarvis oma kodusesse kööki veel lisaks paluda pole kuigi mõistlik.

Praegu ei jõua ta abistada Tartust kaugemal töötavaid kollektiive. «Siinkohal oleks abi vaja transpordil ning seda abi võib keegi ikka pakkuda,» sõnas Madison.

Põhitöö kõrvalt

Ka tartlane Kristin Vao, kes oma palgatöö kõrvalt valmistab Vao Studio nime all kodus kondiitritooteid, otsustas eelmisel nädalal Tartu kiirabibrigaadi kostitada oma kringlitega. «Mul üks tuttav on kiirabis tööl ja tema käest ma kuulsin, kui ränka tööd kiirabi praegu teeb,» rääkis Vao.

Tegu oli küll ühekordse aktsiooniga, aga Kristin Vao on valmis ahju jälle sooja panema, kui keegi peaks tema poole murega pöörduma ning ta tunneb, et saab oma kondiitrioskustega abiks olla

Getter Madison on praegu kodune, ta peab toidublogi ja tegeleb heategevusliku toiduvalmistamise kampaaniaga. «Tulin hiljuti palgatöölt ära, sest soovisin rõhku panna oma toiduvalmistamise ärile,» sõnas Madison, kes on kriisiajal ärilised sihid tagaplaanile jätnud.

Kristin Vao töötab müügiesindajana, seda tööd on tal võimalik tal teha ka kodus. «Tootmises me ei käi ja klientidega silmast silma suhtlema ei pea, saame tööd teha kodust ning aega jääb ka kondiitritööks,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles