Lugusid Nipernaadi riugaste autorist

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Ilmamaa kirjastatud kogumikus on 384 leheküljel üle 50 artikli kirjanik August Gailitist ja tema ajast.
Ilmamaa kirjastatud kogumikus on 384 leheküljel üle 50 artikli kirjanik August Gailitist ja tema ajast. Foto: Raimu Hanson

Kas lätlane või eestlane? «Kirjanduslikud vastased on vahel katsunud teda puhtalt «lätlaseks» tembeldada. Võib arvata, et seda pole põhjustanud mitte ainult ta lätipärane nimi, vaid ka ta loomingu eripärasus meie kirjanduses.» Nii kirjutab August Gailitist (9. jaanuar 1891 – 5. november 1960) tema kolleeg Bernard Kangro raamatus, mille on koostanud Hando Runnel ja mille on Ilmamaa kirjastus äsja välja andnud.

«Lugusid Mr. Ge'st, August Gailitist» koosneb rohkem kui 50 artiklist, mis on ilmunud ajavahemikus 1910–1991 perioodilistes väljaannetes ja raamatutes. Tsiteeritud Bernard Kangro «Noor Gailit» on ilmunud 1961 Lundis mälestusteoses ning on nüüdse kogumiku esimene artikkel, raamatu viimane kirjapanek «Onu Auts. Mälestusi August Gailitist» on tulnud lugejate ette 1991 ajakirjas Tulimuld, autoriks Rutt Eliaser.

Mõni kirjapanek on avaldatud ka omaaegses Postimehes ja Tallinna Teatajas. Mõlemas töötas Gailit lühemat aega, nagu ka Riia ajalehes Dzimtenes Vestnesis, ning tema kaastöid ilmus mitmel pool mujalgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles