Nakkusarst räägib, miks on mänguväljakud ja spordiplatsid ohtlikud (2)

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Lääne tänava mänguväljak Tartus.
Lääne tänava mänguväljak Tartus. Foto: Margus Ansu

Et rahvakogunemisi vältida ja viiruse levikut piirata, otsustas Tartu linnavalitsus tänasest kõik linna avalikud mänguväljakud ja spordipargid sulgeda. Kas nüüd ei tohi õue üldse minna jooksma ja võimlema ning lastega mängima? Värskest õhust saadav kasu tervisele peaks olema vajalik ka koroonaviiruse ohu ajal.

Tartu ülikooli kliinikumi nakkusarsti Matti Maimetsa sõnul kaalub inimeste lähedusest tekkiv nakkusoht praegu üles värske õhu kasulikkuse. Ta sõnul ei levi koroonanakkus inimeselt inimesele siis, kui hoiduda köha ja nohuga kaaslasest vähemalt kahe meetri kaugusele. Üksteisega kokku puutudes tuleb hoida nii poes kui tänaval, nii trepikojas kui bussis parajalt suurt, kahemeetrilist vahet. See on praegu ülioluline.

Ka ei ole ere päike või kõva tuul see, mis koroonaviirust tapaks. Viirus püsib mänguväljakute ronimisredelitel ja kiikedel ehk metallpindadel visalt, kui on sinna juba eelmisest mänguseltskonnast piiskadena langenud.

Küsimusele, kui head efekti võiks mänguväljakute ja spordiparkide sulgemisest nakkuse edasisel levikul saada, vastas doktor Maimets, et tervete inimeste õueskäimise keelul efekti ju ei ole. Aga kuna praegu on keeruline öelda, kui palju inimestest võivad olla nakatunud ja teisi nakatada, on mõistlik omavahelisest suhtlemisest ka mängu- ja spordiväljakutel loobuda.

Matti Maimets rääkis teemale lisaks hoopis seda, et väga tähtis on lastele ja lastelastele tekitada õuest tuppa tulles alati kätepesemise harjumust. Nii võivad juba kolme- ja neljaaastased tajuda seda, kuidas nende käed tahavad pesemist ning siis hakkavad nad seda ka valjuhäälselt nõudma. Õiged hügieeni- ja käitumisharjumused annavad igasugustest keeldudest palju suurema efekti.

Tuba võib koroonaviiruse ajal aga tuulutada küll. «Vanasti saadi tuulest haigusi ja märja maa peal istumisest lapsi, tänapäeval seda enam loodetavasti ei juhtu,» lisas ta lõpuks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles