Politsei keskendub kriisiajal noortele ja vanadele (1)

Kelly Olesk
, ajakirjanik
Copy
Tartu politsei piirkonnavanema Siim Linnardi sõnul saab politsei endiselt väljakutseid perevägivalla, purjus inimeste ja liiklusrikkujate pärast. Pubide ja baaride juurest on väljakutsed vähenenud.
Tartu politsei piirkonnavanema Siim Linnardi sõnul saab politsei endiselt väljakutseid perevägivalla, purjus inimeste ja liiklusrikkujate pärast. Pubide ja baaride juurest on väljakutsed vähenenud. Foto: Sille Annuk

Eile varahommikul sai politsei väljakutse Tartus Eha tänava korterisse, kus ühise joomingu käigus lõi purjus 35-aastane mees 23-aastast elukaaslast. Mees viidi kainenema. Samuti tuli korrakaitsjatel sõita laupäeval Alasi tänava korterisse, kus endiste elukaaslaste vahel oli puhknud rüselus, milles sai viga 19-aastane naine. Politsei pidas kuriteos kahtlustatavana kinni 22-aastase mehe.

Eriolukorras on teated politseile jäänud samasuguseks ning endisel hulgal tuleb väljakutseid lähisuhtevägivalla, purjus inimeste ja liiklusrikkumiste kohta, ka tabatud roolijoodikute hulk on püsinud muutuseta.

Noored otsivad seltsi

Nädalavahetusel tuli politseil Tartus lahutada kaht perevägivalla juhtumit ning naabrite omavahelist kähmlust. Et aga suurem osa baare ja pubisid on suletud, on nädalavahetused muutunud vaiksemaks, tõdes Tartu politsei piirkonnavanem Siim Linnard. Mure on olnud vaid Sauna pubiga, kust politsei on sinna kogunenud rahva mitu korda laiali saatnud, olgugi et korraga on seal olnud kuni viis inimest.

Seoses eriolukorra ja valitsuse soovitusega kodus püsida on politseinikel tarvis teha rohkem teavitustööd. Korrakaitsjatel tuleb laiali saata noortekampasid ning juhendada ja suunata vanemaid inimesi.

Suurem osa noori peab kinni soovitusest püsida kodus, aga on ka erandeid. «Pühapäeval kontrollis politsei Võru rulaparki, kus ühel hetkel oli koos kümmekond noorukit,» tõi Linnard näite. Politsei selgitas noortele, miks on praegusel ajal tähtis puntides koosviibimist vältida ning kuidas nende vastupidine käitumine viiruse leviku peatamisele kuidagi kaasa ei aita.

Toidupoodide klientide põhiosa moodustavad viirusest ohustatuim elanikerühm – vanad inimesed, kes kipuvad end kohati ära unustama, jäädes poepingile või poe juurde eakaaslastega seltskonniti juttu ajama.

Seesugust teavitustööd on politseil ette tulnud ka teistes kohtades. «Lapsevanemad ei tohiks alahinnata oma võimalust ja peaksid selgitama pere noorematele liikmetele, milline on praegune olukord,» toonitas Linnard. Ta lisas, et lastele tuleks pakkuda tuge ja kodust tegevust.

Lõuna-Eesti kaubanduskeskustes ei ole noorte kogunemisega probleeme, turvameeskonnad teevad head tööd ja noored alluvad korraldustele hästi. ​

Mure eakatega

Küll aga on ilmnenud, et toidupoodide klientide põhiosa moodustavad viirusest ohustatuim elanikerühm – vanad inimesed, kes kipuvad end kohati ära unustama, jäädes poepingile või poe juurde eakaaslastega seltskonniti juttu ajama.

«Vanemad inimesed, kellele viirusnakkused võivad põhjustada eriti raskeid tüsistusi, peaksid lähikontakte teistega ja kui võimalik, ka poodlemist vältima,» ütles Linnard. Tervise hoidmiseks ja liigsete riskide võtmisest hoidumiseks tuleks aastates inimestel poes ja apteegis käimist pigem vältida ning paluda selleks appi näiteks nooremaid lähedasi või kohalik sotsiaaltöötaja.

Ka Tartu linnavalitsuse eriolukorra juhistes on öeldud, et poes tuleks käia nii vähe kui võimalik. Poes tuleb teha ostud kiirelt ja läbimõeldult, vältida inimestega lähikontakti ning end mitte unustada teistega jutustama. Linnard pani kõigile südamele, et igasugune suurem rahvahulk ja hetk tähelepanematust teistega vahemaa hoidmisel võib tekitada olukorra, kus luuakse soodne võimalus, et viirus saab levida ja seeläbi võib nakatuda enam inimesi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles