Koolilõpureiside rahast tuleb osa korstnasse kirjutada

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Kontaktide vältimiseks on mõttekas olla lennurreisi ajal lennukist väljaspool.
Kontaktide vältimiseks on mõttekas olla lennurreisi ajal lennukist väljaspool. Foto: Artur Kuus

Eriolukorra tõttu on koolid lisaks koduõppe kehtestamisele pidanud kibekiiresti hakkama ümber korraldama ka kooliaasta lõpuks kavandatud ekskursioone. Mõnel juhul on kiire tegutsemine taganud lapsevanematele kogu makstud reisiraha hüvitamise, kuid nii mõnelgi juhul tuleb emadel ja isadel osa selleks kulutatud summast korstnasse kirjutada.

,

Kristjan Jaak Petersoni gümnaasiumi kuue klassi noortel oli plaanis minna lõpuekskursioonile välisriiki, vaid üks neist reisidest on veel jõus.

Esimesena jäi ära reis Itaaliasse. Petersoni gümnaasiumi direktor Merike Kaste vahendas, et selle reisi eest tuli lapsevanematel loobuda vaid reisikindlustuse rahast. Ülejäänu maksis reisifirma tagasi.

Abituurium pidanuks lõpureisile sõitma kevadvaheajal Hollandisse, kuid nüüd on reis tühistatud. Iga lapsevanem tasus ettemaksuna sada eurot, mida veel pole õnnestunud tagasi saada, raha tagasisaamise nimel käivad nüüd reisibürooga läbirääkimised.

Sama kooli ühe klassi noored on kavatsenud minna juuni alguses neljaks päevaks ekskursioonile Londonisse. Praegu on reisiplaan jõus, kuid vajaduse korral lükatakse ka see tulevikku või loobutakse reisist üldse.

Pool raha tagasi

Ka Tartu Erakooli 9. klassi õpilased sõidavad igal aastal lõpureisile Londonisse. Sel aastal oli see kavandatud aprilli kevadvaheajaks. Pärast riikliku eriolukorra välja kuulutamist lootis kooli juhtkond, et ehk kannatab reisi suvesse edasi lükata. Kuid eelmise nädala lõpuks oli selge, et praeguses olukorras on mõistlik sellest loobuda.

Kool pidas reisikorraldajaga läbirääkimisi, mille tulemusel maksab firma enamiku rahast tagasi. Reis läks ühele õpilasele maksma üle 500 euro, millest jääb tagasi saamata ilmselt 100 eurot. «See on raha, mis oleks kulunud Londonis kohapealseteks külastusteks ja linnatuuriks, seda kahjuks tagasi ei saa,» märkis Tartu Erakooli nõukogu juht Urmo Uiboleht.

Kivilinna kooli direktor Karin Lukk sõnas, et enamik reisidest on tühistatud ning ka suurem osa ette makstud rahast on tagasi saadud.

Ka Variku kooli 9.b klass pidi aprilli vaheajal Londonisse sõitma. Klassijuhataja Kadri Karjus rääkis, et reisi kavandamist alustas kogu klass juba mullu märtsis. Nüüd on noored otsustanud reisi ära jätta.

«Praegu oleme reisi maksumusest tagasi saanud pisut üle poole,» selgitas klassijuhataja.

Miina Härma gümnaasiumi kaks kümnendat klassi pidid aprilli algul sõitma Minskisse. Õpilased on reisi eest osa raha juba tasunud, esialgu nihutasid nad sõitu edasi ning proovivad selle ette võtta mai lõpus või juuni alguses, sõnas Härma gümnaasiumi direktor Ene Tannberg.

Härma gümnaasiumi kaks 11. klassi pidid aprilli lõpus minema Moskvasse, selle reisi lükkasid noored sügisesse. «Viisad ja rongipiletid, mis maksid ligi sada eurot, on ostetud ja seda raha tagasi ei saa. Ülejäänu said õpilased tagasi,» vahendas direktor.

Kriisi kiuste

Härma kooli üks 11. klass soovis 12.–15. märtsil Londonisse sõita. Selle reisi eest maksis raha ära 24 õpilast. «Olukord eskaleerus vahetult enne reisi, koolist neid reisile ei lubatud, aga 13 õpilast võtsid reisi ikkagi ette,» rääkis Tannberg.

Enamik reisil käinud õpilastest olid täisealised ning mõned 17-aastased, kes läksid reisile vanemate kirjalikul nõusolekul. «Õnneks jõudsid nad kõik 15. märtsil tagasi. Neil, kes reisile ei läinud, ei ole kuskilt midagi tagasi saada, sest reisibüroo reisi ei katkestanud,» nentis direktor.

Descartes’i kooli üks 9. klass tahtis minna Rootsi kruiisile, kuid eriolukorra tõttu see plaaniks jäigi. Sama kooli teine 9. klass kavatses külastada Eesti väikesaari. Valida oli Prangli või Naissaar, kuid isegi selle riigisisese reisi on noored ootele pannud. «Õnneks polnud keegi ettemaksu teinud ja saame reisid lisakuludeta edasi lükata,» sõnas Decartes’i kooli direktor Jaan Reinson.

Kivilinna kooli õpilastel oli kooliaasta lõpuks planeeritud mitmeid välisreise – Rootsi, Lätisse, Leetu, Tšehhi ja Venemaale.

Enamik reisidest on tühistatud ja ka suurem osa ettemakstud rahast on tagasi saadud, teatas Kivilinna kooli direktor Karin Lukk.

Kaugemate maade asemel kavatsevad lõpuklasside noored teha lõpureisid Eestis. Samas möönis direktor, et plaanid on küll tehtud, aga nende teostumine sõltub edasisest olukorrast. «Täpselt ei tea meist ju keegi, missuguseks kujunevad asjaolud mais ja juunis,» lisas Lukk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles