Verekeskuse varud on head. Vereloovutajad käivad oma kohust täitmas (2)

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
TÜK verekeskuse sissepääs.
TÜK verekeskuse sissepääs. Foto: Margus Ansu

Õnneks on praegu verekomponentide varud väga head, ütles Tartu ülikooli kliinikumi verekeskuse direktor Helve König. Ja kuigi enamik väljasõite maakonnakeskustesse jääb ära, on Tartus Maarjamõisas võimalik verd loovutamas käia.

«Vastavalt vajadusele kutsume doonoreid telefoniga ja mõnedele saadame meili,» rääkis König. «Peame hoidma vereseisu võimalikult optimaalse, et kõik, mis kogutud, saaks realiseerimisaja jooksul kasutatud ning samas, et millestki puudu ei tuleks. Haigused ju ei küsi, kas on karantiin, vaid vajavad ravi edasi.»

Doonoritele on Puusepa 8 asuvas kliinikumi peahoones eraldi sissepääs, kust teised ei käi. Vaheuks, mis sealt edasi haiglasse viib, on suletud, ja võõrad ka kogemata sealt edasi ei pääse.

Helve König märkis, et verekeskuses maske nad üldjuhul ei kanna, kuna need ei ole efektiivsed nakkuse eest kaitsma. «Pealegi on neid enam vaja eesliinil,» ütles ta. «Vereloovutaja peab aga kindlasti olema terve, me ka küsitleme teda selles osas vastavalt nõuetele.»

Lõpuks rõhutas ta omalt poolt, et unustada ei tohi hetkekski seda, et uus viirus varitseb inimesi kõikjal, ning kutsus üles igaüht täitma rangeid hügieeninõudeid.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles