Luulevideote vaatajaid kogunes rohkem kui 5000

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Mika Keränen loeb luuletust.
Mika Keränen loeb luuletust. Foto: Kaader videost

Ülemaailmseks luulepäevaks 21. märtsil kirjanduslinna Tartu koordinaatori ja Eesti kirjanduse seltsi teadussekretäri Marja Undi juhtimisel korraldatud luulelugemise videosalvestiste saatmine kirjanduslinna Facebooki lehele tõi vaatajate ette umbes 80 videot.

Luuletuste esitajate hulgas on linnakirjanikud Carolina Pihelgas, Vahur Afanasjev ja Mika Keränen, kirjanikud Wimberg, Marge Pärnits, Luulur, Berk Vaher, Ron Whitehead, Häniläne, Jan Rahman ja Øyvind Rangøy, näitlejad Maarja Jakobson ja Jüri Lumiste, aga ka teised mehed, naised ja isegi lapsed.

Eesti keele kõrval kõlavad salvestistes vene, soome ja inglise keel. Mitmed on lisanud sõnale muusika, pildilisest kujundusest rääkimata. Mõnigi esinemine haakub praeguse põletavaima teemaga – karantiinist tingitud üksiolek. Sellest luuletab ka Mika Keränen.

Üks korraldajaid Kerstin Vestel avaldas rõõmu, et kirjanduslinna kaugtöö kiirreageerimiskomando suutis ideaalselt toime tulla tänapäevaste kiirelt muutlike oludega.

«Oli meeliülendav näha, kuidas inimesed tulid meie ettevõtmisega innukalt kaasa. Meie virtuaalset üritust külastas üle 5000 inimese, mis näitab, et isegi rasketes oludes ei unusta inimesed luule tähtsust. Head meelt tegi suur rahvusvaheline vastukaja: meile saadeti ka võõrkeelseid luulevideoid,» märkis Vestel.

Marja Undi sõnul ootasid korraldajad, et inimesi haarab kaasa see hoo pealt sündinud ja õige lihtne lahendus praegustes oludes luulepäeva tähistamiseks. «Aga lõpuks oli ka toimkond üllatunud niivõrd rohkest osavõtust, ja päev kujunes õige intensiivseks. Ühtlasi saime taas  kinnitust, et pealtnäha lihtne asi, nagu kas või see, et võtad raamatu ja loed sealt ette mõne luuletuse, võib tekitada ootamatult palju rõõmu ja elevust,» lisas ta.

Kaaskorraldaja Kaisa Ling märkis, et tal tekkis tõeline ürituse tunne, kõrgendatud meeleolu, kaasaelamine.

Siim Lill osales rahvusvahelise luulepäeva üritusel mitme videosalvestisega, millest igaühes luges ta kaamerasse ühe osa Ain Kaalepi värssnovellist «Neegritar sigaretiga». Lille üllatas, et lisaks tavapärastele luulehuvilistele reageerisid video saatmisega paljud nii-öelda tundmatud luulesõbrad kodumaalt ja ka välismaa avarustest. «Neli seina, natuke süüa ja Maslow´ püramiid läheb upakile – kultuur on peamine, muu ainult kohatäide, narri keha üleval hoidmiseks. Rohkem luulet, rohkem!!!!!» kommenteeris ta.

Nii Siim Lille kui ka teiste videosalvestisi saab vaadata kirjanduslinna Tartu Facebooki-lehel praegugi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles