Tartu koroonatestijad on koduses valves

Jüri Saar
, arvamustoimetaja
Copy
Proovivõtupunkt Tartus Annelinna spordimaja juures.
Proovivõtupunkt Tartus Annelinna spordimaja juures. Foto: Margus Ansu

Annelinna spordimaja juures proovivõtutelgis tõotab täna tulla vaikne päev, sest ühtki registreerunut pole. Proovi andma saab perearsti saatekirjaga, kuid perearstid nädalavahetuseti pigem ei tööta.

Qvalitase arstikeskuse juhataja Tõnu Velt rääkis, et eile käis Tartus proovi andmas 34 inimest, reedel oli käijaid 59. Proovivõtupunkti suutlikkus on kuni 150 proovi päevas, tulijaid oli mitu korda vähem.

Uusi tähelepanekuid Veldi sõnul ei ole, kuid kordamist vajab tema sõnul, et tulla saab ainult autoga, erandeid ei ole. Ja veel vajab tema sõnul kordamist, et prooviandmist ei või ühildada poeskäiguga, sest testimisele suunatakse haigustunnustusega inimesi, kes peavad kontakte teistega vältima.

«Osa inimesi tuli poest või läks otse poodi, mis ei tundu mõistlik,» on Velt varem tõdenud.

Kõige olulisemad sammud proovivõtmisele pääsemiseks:

1. Kui haigestud, helista oma perearstile! Perearst hindab testimise vajalikkust ja annab tervisenõu.

2. Kui perearst otsustab, et testimine on vajalik, edastab ta elektroonse tellimuse laborisse ning sealt helistatakse sulle, et leppida kokku testimise aeg ja koht. Oota kõnet!

3. Sõida autoga kokkulepitud kohta õigel ajal ja võta kaasa dokument! Ninaneeluproovi saab anda vaid elektroonse saatekirjaga inimene kokkulepitud ajal isikut tõendava dokumendi alusel. Testitakse vaid perearsti poolt laborile edastatud saatekirja omavat inimest. Niisama ei ole mõtet kohale tulla, testitakse eelregistreeritud inimesi. Testima tulles ei ole otstarbekas võtta samasse autosse pereliikmeid.

4. Oota vastust, sulle helistatakse! Vastused saab kuni kahe tööpäeva jooksul ning need liiguvad ka digilugu.ee keskkonda.

5. Kui sinu proov osutub positiivseks, siis püsi kodus, järgi perearsti varem antud soovitusi, tervise halvenemise korral võta ühendust oma perearstiga või kutsu kiirabi, helistades telefoninumbrile 112.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles