Miks Tartus kõigile lastele koolilõunat ei organiseerita?

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Niisugune oli tavaline elu kooli lõunatunnil.
Niisugune oli tavaline elu kooli lõunatunnil. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Tartu linna haridusosakonna juhi Riho Raave sõnul on eriolukorras koolilõuna korraldamine väga keeruline, sest koolimajad on õpilastele ja lapsevanematele suletud. Ka on tingimused, mida täita tuleb, haridus- ja teaduministeeriumi juhendi järgi karmid. Vältida või minimaliseerida peab igasuguseid inimestevahelisi kokkupuuteid.

«Oleme otsustanud, et kriisiolukorras saavad kojukandega koolilõunat ainult need lapsed, kelle peredel on sotsiaal-majanduslikud toimetulekuraskused,» rääkis Raave.

Linn võttis täisteenuse, mis tähendab sooja koolilõunat koos kojukandega, hinnapakkumised ja otsus tehti täna. Koolilõunat koos kojuveoga puudustkannatavatele peredele hakkab alates esmaspäevast, 23. märtsist tegema Baltic Restaurants Estonia AS.

Riho Raave, kuidas koolilõuna vajaduse toimetulekuraskustes peredele välja selgitate?

Haridusosakonna juhataja Riho Raave.
Haridusosakonna juhataja Riho Raave. Foto: Margus Ansu

Vajaduse väljaselgitamiseks on olnud kaasatud koolid. Koolide sotsiaalpedagoogid ja klassijuhatajad teavad kõige paremini õpilaste sotsiaal-majanduslikku olukorda.  

Mida veel kaaluti toitlustamise variante silmas pidades?

Alternatiiv oleks olnud selline, et toit tehakse ühe toitlustaja poolt valmis, pannakse karpi, viiakse kooli ja seal antakse järeletulijale teatud kellaajal kooliuksel kätte. Me ei pidanud seda mõistlikuks, sest ahel toidu valmistamisest kuni kättesaamiseni on väga pikk ning kokkupuude selles ahelas on mitmete inimestega. Just sellel kaalutlusel otsustati kojukande kasuks.

Esialgu räägime umbes 200 lapsest, kelle pered koolide hinnangul seda sooja toitu tõepoolest vajavad.

Toiduteenuse pakkuja viib toidukarbid koju, kuid üleandmine on maja ees. Isegi mitte treppikotta ei siseneta, vaid helistatakse ja antakse toit üle õues. Koolimajad jäävad lastele suletuks, et vältida edasisi nakatumisi.

Kui peres on mitu last, siis samamoodi?

Kui ühes peres on mitu kooliskäivat last ja nad on koolide antud nimekirjas, siis viiakse koolilõuna neile kõigile.

Kui palju on Tartu üldhariduskoolides lapsi, kelle vanemad koolitoidu tavaliselt on tellinud?

Õpilaste koguarvust tellib koolilõuna paketti umbes 88 protsenti õpilastest, tsentraalselt ARNO kaudu on tellitud toidupakettide arv umbes 10 600. Selles arvus ei ole Annelinna gümnaasiumi õpilasi, kes söövad kutsehariduskeskuses.

Kui palju selline koolitoit, mis ise koju tuleb, maksab?

Need 200 koolilast, kelle vajadust koolilõuna järele oleme hinnanud, saavad selle tasuta.

Ühe niisugune lõuna, valmistamine, pakendamine ja kojuvedu läheb maksma natuke üle kuue euro. Selle maksab kinni Tartu linn kuni eriolukorra lõpuni.

Sellist tasulist koolitoidu teenust me soovijaile lisaks sisse seadnud ei ole.

Tartu munitsipaalkoole toitlustab neli firmat: Aniri OÜ, Baltic Restaurants Estonia AS, P. Dussmann Eesti OÜ ning Toidutorn AS. Miks valisite Baltic Restaurants Estonia ASi?

Vähekindlustatud perede lastele koolilõuna organiseerimisel pidasime nõu ka toitlustajatega. Eelkõige rõõmustati, et Tartu linn mõtleb teema peale ning otsib lahendust. Hetkeolukorras oli fookuses vähekindlustatud perede lastele koolilõuna pakkumise tagamine, teistel teemadel, nagu üldine koolilõuna temaatika, seekord ei arutletud. Vähekindlustatud peredest laste arv ei ole nii suur, et siin jaguks tööd kõigile neljale toitlustajale. Pidime valima ühe, kellele korraldus usaldada.

Eelistasime koostööpartnerit, kes ka iga päev analoogset transpordiga teenust lastehoiule pakub ning hoiab kriisiolukorra ajal oma kokkasid tööl ka kahes Tartu lasteaias, kuigi laste arv on seal marginaalne.

Selle teenuse saame tervenisti – toit, pakendamine, kojuviimine – Baltic Restaurants Estonia AS-ilt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles