Kliinikum laiendas erakorralise meditsiini osakonda

Tartu Postimees
Copy
Ajutine triaažitelk erakorralise meditsiini osakonna sissepääsu ees.
Ajutine triaažitelk erakorralise meditsiini osakonna sissepääsu ees. Foto: Margus Ansu

Tartu ülikooli kliinikum suurendab valmisolekut erakorralist haiglaravi vajavate Covid-19 patsientide jaoks ning laiendab ajutiselt erakorralise meditsiini osakonda.

Juhatuse esimees Priit Eelmäe selgitab, et muudatus on vajalik juhuks, kui erakorralise abi vajajate hulk peaks suurenema. «20. märtsist on kliinikumil võimekus ravida erakorralist abi vajavaid haigeid kahes erinevas osakonnas. Senine erakorralise meditsiini osakond planeeritakse vaid Covid-19 haigete jaoks ning erakorralise meditsiini osakond mitte-Covid-19 haigete jaoks liigub senise hematoloogia-onkoloogia kliiniku 1. korrusele,» ütles Eelmäe.

Ümberkorraldused on töötanud välja kliinikumi kriisikomisjon, eesmärgiga minimaliseerida Covid-19 võimalikku levikut patsientide seas ning suurendada valmisolekut patsientide arvu võimalikul suurenemisel.

Kriisijuhtimismeeskonna juht professor Joel Starkopf toob välja, et kliinikum on juba võtnud kasutusele meetmed inimeste liikumise piiramiseks ja sotsiaalseks distantseerumiseks ning lükkab edasi plaanilise ambulatoorse või plaanilise töö.

«Et piirata ka töötajate ja patsientide liikumist osakondade vahel, on välja antud juhised töö ümberkorraldamiseks osakonniti. Nii on loodud 4. intensiivravi osakond ning kaks nakkusosakonda Covid-19 haigetele. Tänasest on patsientide kaitse eesmärgil laiendatud ka EMO võimekust,» toob välja professor Starkopf.

Uus, mitte-Covid-19 haigetele mõeldud EMO (EMO II) asub J-korpuses, senise hematoloogia-onkoloogia kliiniku ruumides. EMOsse pääsemiseks tuleb kõikidel läbida mobiilne triaažikabinet senise EMO ees, kust seejärel otsustakse patsiendi haiglasse sisenemise viis.

Hematoloogia-onkoloogia kliiniku päevakirurgia kolib omakorda J-korpuses asuva silmakliiniku pinnale, kus jätkuvad patsientide keemiaravi protseduurid. Dialüüs-, keemia- ja kiiritusravile pöördujad peavad sisenema majja läbi Lunini tänava poolse sissepääse juures oleva kontrollpunkti.

Teine erakorralise meditsiini osakond (EMO II) avatakse 20. märtsil. Kui patsiendil on vähemalt üks hiljuti tekkinud hingamisteede sümptomitest (püsiv köha, hingeldus, kurguvalu) ja lisaks on palavik vähemalt 37,8°C, siis peab ta pöörduma EMO I osakonda (senine EMO, Puusepa tänava poolt). Kõikidel muudel juhtudel tuleb pöörduda uude EMO II osakonda (sissepääs Lunini tänava peasissekäigust). Tartu kiirabi toob Covid-19 kahtluseta patsiendid samuti Lunini tänava poolsest uksest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles