Idufirma vahendab ettevõtete vahel kriisi tõttu ripakile jäänud töötajaid

Aet Rebane
, ajakirjanik
Copy
Praegu peavad paljud ettevõtted veebikoosolekuid, nii ka uue tööjõuvahendusplatvormi loonud ja käima lükanud idufirma Share Force One. Selle töötajad Rein Torm (ülevalt vasakult), Allan Tobi, Hanna Loodmaa, Mart Saarmann, Lauri Sokk (keskmises reas vasakult), Liis Piilberg, Anna Padrik, Henri Loodmaa (alt vasakult), Johanna Joosep ja Kristjan Pikk töötavad tasuta, et koroonakriis laabuks võimalikult valutult.
Praegu peavad paljud ettevõtted veebikoosolekuid, nii ka uue tööjõuvahendusplatvormi loonud ja käima lükanud idufirma Share Force One. Selle töötajad Rein Torm (ülevalt vasakult), Allan Tobi, Hanna Loodmaa, Mart Saarmann, Lauri Sokk (keskmises reas vasakult), Liis Piilberg, Anna Padrik, Henri Loodmaa (alt vasakult), Johanna Joosep ja Kristjan Pikk töötavad tasuta, et koroonakriis laabuks võimalikult valutult. Foto: Kuvatõmmis.

Vähem kui nädala eest, kui Eesti valitsus oli just välja kuulutanud eriolukorra, korraldasid Accelerate Estonia ja Garage48 veebis häkatoni ehk uute ideede konkursi, millel sel korral oli tähelepanu all lahenduste otsimine üleilmse kriisi probleemidele.

Ja kriis on käes: hulk inimesi on töö ja teenistuseta kodused, samas vajavad paljud ettevõtted muutunud olukorra tõttu abikäsi. Esialgu otsisid ettevõtted uusi abilisi ise, nüüd on neile ja kodus tööta olevatele inimestele appi tulnud veebihäkatoni võitnud idufirma Share Force One, kellega asus kiiresti koostööd tegema ka töötukassa.

Lühiajalised tööd

Circle K ja Selver hakkasid eriolukorra kehtestamise järel esimeste seas pakkuma lühiajalisi töökohti ajutiselt palgata puhkusele saadetud inimestele. «Inimeste huvi lühiajalise töö vastu on olnud võrdlemisi suur, ent paberimajandus võtab kaua aega, sest inimeste sobivust tuleb ükshaaval hinnata,» ütles Selveri kommunikatsioonijuht Rivo Veski.

Viimasel nädalal on Selver ajutiselt tööle võtnud ligi sada inimest. Esialgu rohkem abikäsi tarvis pole. «Selver kuulub Tallinna Kaubamaja gruppi ja võib juhtuda, et meil hakatakse inimesi ajutiselt liigutama hoopis grupi sees,» selgitas Veski.

Märtsis on Baltimaades tööotsijatele kõige tähelepanuväärsemaks muutunud kauba komplekteerija amet, teatas töövahendusportaali CVKeskus.ee turundusjuht Henry Auväärt. «Hüppeliselt on kasvanud huvi nii kauba- ja tellimuste komplekteerijate tööpakkumiste kui ka laotööliste kohtade vastu, kuhu laekub praegu kohati sadu kandideerimisavaldusi,» rääkis Auväärt.

Keskmiselt avaldab komplekteerija tööpakkumise peale praegu soovi sellele kohale tööle asuda 69 inimest, kuid Tallinnas on olnud ka rohkem kui 300 kandideerijat. Suurenenud on huvi laotöölise, tõstukijuhi, kulleri, e-poe administraatori ja andmesisestaja ameti vastu. Nende ametite ühele vabale kohale kandideerib keskmiselt üle 40 inimese.

Auväärt lisas, et mitmed kaubandusketid ja tootmisettevõtted on pidanud kiirelt otsima lisatöötajaid, et kasvava nõudlusega toime tulla.

Ärilahenduste hüppelaua Accelerate Estonia (Eesti riigi algatatud innovatsiooniprojekt, mis muudab maailmas seni lahenduseta probleemid uuteks ärivõimalusteks – toim) ja Garage48 korraldatud veebihäkatonil kutsutigi üles pakkuma ideid, mida saaks järele proovida 48 tunni jooksul ning mis aitaksid kriisiga toime tulla ja annaksid Eestile kriisijärgsel ajal konkurentsieelise.

Töötajate vahetamine

Konkursi võitis tartlaste 11-liikmeline uus idufirma Share Force One platvormiga, mis püüab lahendada kriisi ajal ja selle järel kujunenud tööjõuprobleemi. Share Force One viib ettevõtted, mille töötajad on osaliselt või täielikult rakenduseta, kokku nende ettevõtetega, kus on puudus töökätest.

«Toitlustus- ja turismisektoris on mitmed ettevõtted oma töö ajutiselt peatanud. Need ettevõtted saaksid suunata oma vabad töötajad näiteks kaubandusse. Näiteid on teisigi,» selgitas Share Force One kommunikatsioonijuht Anna Padrik.

Töötajate ümberjaotamine käib platvormil lihtsalt. Ettevõtted saavad platvormi kaudu sisestada taotluse ning anda teavet vabadest töökohtadest või vabadest töötajatest. Esitatud taotluste põhjal viib Share Force One kokku sobivad ettevõtted. Viimased suhtlevad edasi omavahel ning platvorm saadab neile kasutamiseks koostöös advokaadibürooga Rask välja töötatud lepingupõhjad, sest ettevõtted allkirjastavad omavahel teenuslepingu, milles lepivad kokku teenuse hinnas.

Allkirjastatuna jõustub kokkulepe kohe, kui tööjõudu pakkuv ettevõte on töölepingu lisa oma töötajatega sõlminud. Tööandjal säilib töötajaga tööleping ning poolte kokkuleppel saab töölepingu lisas kokku leppida ajutise töötamise tingimused, mille on määranud töötajaid vajav ettevõte.

Otsus ajutiselt töötada teises ettevõttes on töötajale vabatahtlik. Palka jääb maksma esialgne tööandja, kes saab ajutiste töötajate vahendamise eest tasu ettevõttelt, kes töötajaid n-ö laenas.

Koroonaviiruse mõju võib kesta ettevõtluses mitu kuud või isegi aastaid. Platvorm on lahendus ettevõtetele, mis tegutsevad aeglasemalt toibuvatel elualadel, nagu näiteks turism ja hotellindus.

Platvormi arendamine ja täiustamine käib täie hooga, Share Force One suhtleb ettevõtetega ning viib juba omavahel kokku töötajate vahetust vajavaid firmasid. Töötajaid on pakutud hotellidest, restoranidest, meelelahutus-, tehnika- ja ehitusettevõtetest. Töökäsi on puudu teeninduses, sotsiaalhoolekandes ja kaubanduses.

Suhtluses ollakse ka riigisektoriga, sealhulgas sotsiaalministeeriumi, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ning Tartu linnavalitsusega. Oma abi on pakkunud disainiagentuur Velvet, advokaadibüroo RASK, idufirma Fractory ning jõud on ühendatud lühiajalisi töid pakkuva ettevõttega GoWorkaBit, et mitte üksteise tööd dubleerida. Ehkki häkatoni võiduga sai Share Force One’i meeskond auhinnaks 5000 eurot, teevad nad tööd palgata ja platvormi saavad ettevõtted kasutada tasuta.

Koondamiste lained

Kolmapäeval lõi Share Force One’iga käed ka töötukassa. «Eriolukorra tõttu näeme, et tööturul tekkis selline kummaline seis, kus ühelt poolt on ruttu vaja töötajaid ja teiselt poolt pole inimestele üldse tööd anda,» nentis töötukassa tööandjate teenuste juht Livia Laas. Töötukassa on loonud ka oma ajutiste tööde portaali, kus inimesed võivad erinevate ajutiste tööde pakkumiste hulgast endale teenimisvõimalust otsida.

Share Force One´i ettevõtmisega läks töötukassa kaasa sellepärast, et aidata just tööandjaid, kellel on suurem hulk töötajaid n-ö ooterežiimil, samal ajal kui teine tööandja võtaks nad kohe endale appi.

«Ehk siis – see platvorm aitab meil kokku viia need tööandjad, kellel on kiiresti vaja suuremat hulka töötajaid nende tööandjatega, kes on olnud sunnitud oma töötajad saatma koju,» selgitas Laas. «Eesmärk on ju üks: hoida ära suuremaid koondamiste laineid.»

Kõige menukamad tööpakkumised märtsis

  • Kauba komplekteerija, 407 kandideerijat kohale
  • Laotöötaja/tõstukijuht, 209 kandideerijat kohale
  • Kuller, 207 kandideerijat kohale
  • Andmesisestaja, 186 kandideerijat kohale
  • E-poe administraator, 186 kandideerijat kohale
Allikas: CVKeskus.ee
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles